Infotér 2019

49_business-agility.jpg
Forrás: ITB
Egy módszertan, sok közös nevezővel

Nem csak a startupok kiváltsága az agilitás

Kulturális váltásra van szükség ahhoz, hogy a hagyományos fejlesztésben edzett IT-szakemberek az agilis munkamódszerben is sikeresek legyenek. Az agilis módszertan nemcsak a startupok kiváltsága, hanem hagyományos vállalatoknál is sikerrel bevethető – hangzott el a VISZ által szervezett kerekasztal-beszélgetésen az infotéren.

Azok a vállalatok tudnak sikeresek lenni, ahol erősen ügyfélfókuszú, adatvezérelt döntéssel támogatott értékteremtés folyik napjainkban, véli Csaba Zoltán, a TAL Consulting ügyvezető igazgatója. Ha a fejlődés folyamatos, jó gyakorlatok és agilis szemlélet jelenik meg a vállalat életében, akkor az alacsonyabb költségeknek és gyors fejlesztési ciklusnak köszönhetően megnövekszik az értékteremtési potenciál.

 

Az agilitásé a jövő

Pocsai Zsolt, OTP Bank
Pocsai Zsolt, OTP Bank
Nemcsak a startup szervezetek, hanem a nagy, hagyományos vállalatok is kipróbálják, és lehetőség szerint alkalmazzák is az agilis fejlesztést, hiszen fontos az üzleti terület és az IT szoros együttműködése. Az OTP-nél korábban is ismert volt az agilis fejlesztés egy korábbi módszertana, ezért mikor az agilis megközelítés mellett döntöttek, sikerült maguk mellé állítani a kollégákat. „Értenünk kell egymást, egymással kell dolgoznunk, és amikor már kialakulnak a szinte maguktól működő kis szakmai műhelyek, akkor már agilisan dolgozunk” – fogalmazott Pocsai Zsolt, az OTP üzemeltetési igazgatóságának vezetője.

Both András, IdomSoft
Both András, IdomSoft
Az agilitás a jövő – véli Both András, az IdomSoft termékfejlesztési vezérigazgató-helyettese –, de nem a módszertan miatt, hanem az általa jelentett alapérték és vállalati kultúra miatt. A szakember, mint mondta, kényszer hatására ismerte meg az agilis módszertant, hiszen elég fiatalon a Lechner Tudásközpont vezetői székében találta magát. Körbejárta a szervezetet, megnézett minden munkafázist és elmélyült a vállalati kultúrában. Azt tapasztalta, hogy ha a munkatársak megélik a „bevonódás” élményét, akkor örömmel vesznek részt a munkafolyamatokban.

 

Mindenhol kicsit másként működik

Az E.ON-nál 2017-ben kezdődött az agilis szemlélet alkalmazása a teljes vállalatcsoporton átívelő projektportfólió-tervezés és -engedélyezés kialakításával, amit megelőzött a LEAN módszertan használata, így a kulturális átalakulás a fejekben már megvolt – mondta Popovicsné Koncsos Brigitta, az E.ON Digital Technology Hungary ügyvezető igazgatója. Náluk a megfelelő prioritások, az ügyfelekre figyelés, a teljes körű transzparencia igénye miatt vágtak bele az átalakulásba.

A NEXON-nál 20 évnyi szabályozott fejlesztés után döntöttek az agilis módszertan bevezetése mellett, majd rá kellett jönniük, hogy az agilitás sem válasz minden kérdésre – mesélte Hunyady Lajos, a vállalat üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója. Ezek után egy olyan csapatot állítottak fel, amely mindkét módszerrel tud érdemben dolgozni.