Anno/Futurum 2020

14_GettyImages.jpg
Forrás: ITB
Fizess, azonnal!

Március: Királyi fenyegetés miatt példátlan összefogás

A koronavírus-járvány alakította és határozta meg a tavasz első hónapját, amikor vállalatok, tanárok és egészségügyi dolgozók tömegesen tanultak meg kicsit másképp dolgozni internet, laptopok, okostelefon és tabletek segítségével. Ebben a hónapban gyakorlatilag zökkenőmentesen indult az azonnali fizetési rendszer, ugyanakkor lebonyolították az 5G mobilfrekvencia árverést is, melyen komoly árverseny alakult ki. Nemzetközi téren a nagyobb felvásárlások lezárása vagy elhalasztása keltette fel a figyelmet.

A járvány miatt kialakult helyzet rányomta a bélyegét a márciusi hónapra, amikor a vállalatok tömegesen álltak át a távmunkára, az iskolák a digitális oktatásra. Rengeteg technológiai cég ajánlotta fel segítségét az iskolai tanuláshoz, munkavégzéshez vagy az egészségügy számára. A lehetőségeket a Digitális Összefogás program keretén belül gyűjtötték össze és kategorizálták. Ezek között voltak szoftverek, hardverek, szolgáltatások, extra adatkeretek, egyéb megoldások, tanácsadói segítség, illetve ingyenesen elérhetővé tett oktatási és egyéb tartalom.

 

Átutalások másodperceken belül

Néhány gyermekbetegséggel, de sikeresen debütált március másodikán az azonnali fizetési rendszer. A rendszer az eredeti tervek szerint tavaly élesedett volna, de a bankok hosszabb átmeneti időszakot kértek. Az érvek között szerepelt, hogy a más országokban működő átmeneti, tesztelési időszak sokkal hosszabb volt, és ott nem volt kötelező minden intézménynek csatlakoznia.

A rendszer bármikor lehetővé teszi, hogy az átutalást 5 másodpercen belül valósuljon meg. Ugyanakkor másodlagos azonosítókra is – emailre, telefonszámra, adószámra – lehet utalni, feltéve, ha az ügyfél hozzárendeli a számlájához a kívánt azonosítókat. Az azonnali utalási rendszer jól jött a járványügyi helyzetben is, ahol az elektronikus fizetési módszerek használati gyakorisága magától értetődően rendkívül megnőtt.

ITBusiness & Technology 2020: Az adat az új gyémánt

Az év első nagy ITB-rendezvényén nyakig merültünk az adatokban, hiszen 2020-ra az adat vált gazdaságunk mozgatórugójává, az értékes gyémánttá. Bitek milliárdjai állnak rendelkezésre nap mint nap, a modernkori üzletembernek pedig fel kell ismernie a meddőben fehérlő drágakövet. ICT- és HR-oldalról, stratégia, operatív, költséghatékonyság, fenntarthatóság, humán, biztonság és adatelemzés mikéntjének feltárásával segítettük a döntéshozókat ebben a folyamatban, hiszen az adatok megértése és felhasználása nélkül ma már nincs üzleti siker.

 

ITBusiness & Technology 2020: díjazottak

Szakmai napunk várva várt pillanata a díjátadó gála, ahol az izgalommal vegyes feszültség már az első percekben szinte kézzel tapintható és egészen addig fokozódik, míg ki nem derül, ki viheti haza azt a bizonyos kockát. Az idei konferencián sem volt ez másként.

Az ICT-szakma, a partnerek, az ügyfelek és a szakmai zsűri ismét odaítélte az elmúlt év legsikeresebb ICT-cégnek járó díjat, amelyet a 4iG vihetett haza.

Természetesen az Employer of the Year 2019 díjunk is gazdára talált, amelyet a PrefixBox tudhat magáénak.

2019 ősze helyett végül március 26-án, gyorsított eljárásban, a tervezett négy nap helyett egy nap alatt bonyolította le a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az 5G-s frekvenciák árverését. A jelenlévők a helyzetre való tekintettel védőfelszerelésben versenyeztek a különböző frekvenciasávokért, ahol komoly verseny alakult ki, a kikiáltási ár 83,5 milliárd forint volt, de 128,5 milliárd forint folyt be az állam kasszájába.

Az már március 11-én, a beérkezett ajánlatok bontásakor kiderült, hogy a 700 MHz-es, 2100 MHz-es és 3600 MHz-es frekvenciasávokra a kínálatnál nagyobb a kereslet. A NMHH közleménye szerint a 700 MHz-es frekvenciasávban alakult ki intenzív verseny. Ezt az árak is tükrözik, mind a Telekom, mind a Vodafone az egységenkénti 5 milliárd helyett 13 milliárdon ütötte le a csomagokat. A 3600 GHz-es sávban sokkal kisebb volt a különbség, az egységenkénti 1,5 milliárdos kikiáltási árhoz képest a licit 1,65 milliárdig ment fel. (Lásd „Az 5G frekvencia-árverés eredménye” című” táblázatunkat!) A megszerzett frekvencia 15 évre, 2035-ig szól, de egyszer – változatlan feltételekkel és újabb egyszeri díj megfizetése nélkül – öt évvel meghosszabbítható.

 

Lekapcsolták a netes vírushálózatot

Összesen 35 ország hatóságainak és az illetékes magánvállalatok összehangolt akciójára volt szükség ahhoz, hogy az először 2012-ben jelentkező Necurs kártevő által létrehozott botnet-hálózatot le tudják kapcsolni. A kártevő mindeddig 9 millió számítógépet fertőzött meg, az így létrehozott botnet-hálózatot pedig arra használta, hogy zsarolóvírusokat, kártevőket terjesszen szerte a világban. Három éven keresztül, 2016–2019 között, a Necurs botnet terjesztette az emailben terjedő kártevők 90 százalékát, a spam és kártevők első számú terjesztési hálózatának számított.

ITB Club március: Nincs kegyelem – a leggyengébb láncszem

Ha a népszerű tévés vetélkedőt az IT-biztonság valóságára kellene szabni, akkor bizonyosan a „felhasználó” szócska lenne olvasható a kamerával szembefordított ovális táblán. Márciusi klubrendezvényünkön épp ezért azt jártuk körbe, hogy milyen veszélyeket jelentenek a nem kellőképpen menedzselt felhasználók, és hogy milyen megoldások állnak rendelkezésre a menedzselésükre. De nemcsak erről beszéltünk, hanem a jogosultságkezelésbe is alaposan beleástuk magunkat.

A hálózatot azért volt nehéz lekapcsolni, mert a kártevő központja folyamatosan változott egy doménneveket generáló algoritmus segítségével: amint észrevették, hogy az adott doménnevet a hatóságok felfedezték, generáltak egy másikat, bejegyezték, majd oda költözött az ellenőrzőközpont. Az üldözőknek azonban sikerült egy lépéssel a Necurs kártevő elé kerülni: több mint hatmillió olyan nevet jósoltak meg precízen, melyet a kártevő nagy valószínűséggel a jövőben használhatott volna ellenőrzőközpontja virtuális székhelyéül. Ezeket a doménneveket jelentették a különböző országok weboldal-regisztrációval foglalkozó hatóságainak, így azokat a kártevő már nem tudja használni.

 

Újbóli visszautasítás

Ismét visszautasította a HP a Xerox immár 24 dollár/részvényes felvásárlási ajánlatát, mert az a vállalat vezetői szerint alulértékeli a HP-t, és nem képviseli a HP részvénytulajdonosok érdekeit. A  Xerox november elején juttatta el első hivatalos ajánlatát a HP-hez, mely szerint pénzért és részvényekért cserébe a két vállalat egyesülne. A sajtó értesülései szerint a Xerox akkor részvényenként 22 dollárt kínált a HP-nak. Március végén a Xerox a járványhelyzetre hivatkozva elállt a további próbálkozásoktól. Elemzők szerint a két vállalat egyesülésének van üzleti értelme: mindkét cég komoly költségcsökkentést érhetne el a szinergiák kihasználásával, a fúzió összesen 1,5 milliárd dollárt spórolna meg a két cégnek évente. (A HP, Inc. a volt Hewlett-Packard pc-ket és nyomtatókat gyártó része, az IT-szolgáltatásokat a HPE – Hewlett Packard Enterprise – kínálja.)

Lezáródott az az 2019 októberében bejelentett akvizíció, melynek keretén belül a Sophos kiberbiztonsági vállalat a szoftveres és technológiával támogatott szektorokra koncentráló Thoma Bravo tulajdonába került. A magántőke-befektetési társaság 3,9 milliárd dollárt fizetett a cégért, ami részvényenként 7,4 amerikai dollárt jelent. A felvásárlási folyamat végén a Sophos törzsrészvényeinek kereskedelme megszűnt a Londoni Értéktőzsdén.


Az 5G frekvencia-árverés eredménye

Frekv. tartomány

Magyar Telekom

Telenor

Vodafone

700 MHz

2×2×5 MHz; 26 Mrd Ft

2×5 MHz; n.a.

2×2×5 MHz; 26 Mrd Ft

2100 MHz

2×2×5 MHz; 8,44 Mrd Ft

2×5 MHz; 4,4 Mrd Ft

3,6 GHz

12×10 MHz; 19,6 Mrd Ft

14×10 MHz; n.a.

5×10 MHz; 8,25 Mrd Ft

Összesen

54,24 Mrd Ft

35,6 Mrd Ft

38,65 Mrd Ft

Forás: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság