Anno/Futurum 2019

00_karrier.jpg
Forrás: ITB

Karrierről karrierre: Államigazgatás


Tavaly decemberben érkezett a hír, hogy Bancsics Ferencet nevezték ki a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) élére. A Belügyminisztérium politikai főtanácsadójaként dolgozó szakembert Pintér Sándor belügyminiszter 2019. január 1-jei hatállyal nevezte ki a szervezet vezérigazgatójának. Bancsics Ferenc 25 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik, pályafutását a MATÁV-nál kezdte 1994-ben. 2000-től a GTS Magyarországnál az optikai hálózatok és átviteltechnikai rendszerek fejlesztésével, beruházásával foglalkozott. 2011 augusztusában csatlakozott az NFM-hez, mint a miniszteri biztos tanácsadója; az MVM Net kötelékében pedig 2012–2015-ig dolgozott, előbb fejlesztési vezetőként, majd az igazgatóság elnökeként.


Alapjaiban formálta át a kormányzati szektor és az állami vállalatok informatikai beszerzéseit az a több rendeletből álló intézkedéscsomag, amelynek egyik fontos eleme a Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) létrehozása volt. Az új szakmai szervezet 2019 tavaszának elején kezdte meg ténylegesen működését, szeptemberben pedig az INSIDE ITB konferencián mutatkozott be először az ICT-szektor képviselői előtt. A DKÜ vezérigazgatója Koszorús László Gáspár, az igazgatóság elnöke Siroki Attila József lett. A koordinációs igazgatóság élén Péter Zsolt; a beszerzési és közbeszerzési igazgatóság élén Velikovszky László áll; míg a jogi igazgató Fullajtár Gergő, a gazdasági vezető Sztruhár Gyula, az informatikai és stratégiai igazgató pedig Lerch Attila lett a szervezetben. A felügyelőbizottság tagjai: Gulyás-Kovács Gergely, Nagy Béla és Solymár Károly Balázs.


A Miniszterelnökség háttérintézményeként működő, az építészet, az elektronikus építésügy és a térségi tervezés szakértőjének számító Lechner Tudásközponthoz új ügyvezető igazgató érkezett idén tavasszal Kerekes Balázs személyében. A háromgyerekes családapa matematika szakon végzett az ELTE-n. 2011-ig fejlesztési igazgatóként tevékenykedett az Educatio Nonprofit Kft-ben, 2011 és 2015 között az Oktatási Hivatalban töltött be projektigazgatói posztot. Ezt követően az EMMI-be került fejlesztéspolitikai tanácsadóként, majd a Miniszterelnökségen végzett tanácsadói munkát. A szakember 2019 áprilisa óta vezeti a Lechner Tudásközpontot.


2019. december elejétől Nagy Róbert lett a NISZ Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettese. A szakember a HungaroControl CIO-jaként (Vállalati Informatikai Vezető) dolgozott 2011 óta, ahol a klasszikus ICT-szolgáltatások mellett a kibervédelem és a vállalati folyamat menedzsmentért is felelt. 20 év ICT-tapasztalattal, 15 év menedzsment tapasztalattal rendelkező stratégiai vezető. A banki informatikai, majd légiforgalmi iparági hátterével kiemelten fontosnak tartja az üzembiztonságot, a kiberbiztonságot, az üzleti szemléletű, szolgáltatás orientált működést, a folyamatalapú és agilis fejlődést. Változatos ICT-területeken volt lehetősége felépíteni és vezetni csapatokat, mint a nagyvállalati hálózatok, alkalmazások, alap infrastruktúra, Service Desk, vállalati IT-stratégia, szolgáltatás tervezés, fejlesztés és üzemeltetés, szolgáltatás és folyamat menedzsment, kibervédelem. A nemzetközi CANSO ATM kibervédelmi munkacsoport tagja.”


Orbán Viktor
miniszterelnök 2019. március 1-jei hatállyal Vágujhelyi Ferencet nevezte ki a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) elnökévé, valamint kinevezte a hírközlési tanács testületének tagjait is: Fauszt Zoltánt, Felső Gábort, Pap Sándort és Risztics Péter Károlyt. A kormányfő továbbá október 21-én a tanács alelnökévé nevezte ki Pap Sándort, aki az NHIT elnökét távollétében vagy akadályoztatása esetén teljes jogkörben helyettesíti. A jogász-közgazdász szakember felsőfokú tanulmányai során kiemelten foglalkozott az infokommunikáció gazdasági és jogi aspektusaival. 2006-tól képviselőként, majd 2010-től alpolgármesterként vett részt Budapest Főváros X. kerület Kőbánya Önkormányzatának munkájában.