Road

35_lany.jpg
Forrás: ITB
A munka nem állhat le

Kényszer helyett hosszútávú megoldás

Az elmúlt hetekben számos vállalat küzdött azzal, hogy megvalósítsa az otthoni munka lehetőségét dolgozóinak. A feladat sok szempontból is komplex, és a technológiai kérdések is összetettek. Szerencsére itt is segíthet a felhőtechnológia.

Az általános gazdasági bizonytalanság mellett a vállalatoknak most hirtelen a munka átszervezését is meg kell oldaniuk. Mind az egyéni, mint az intézményi biztonság megköveteli, hogy a dolgozók a lehetőségek határán belül minél kevesebbet találkozzanak, azaz lehetőség szerint otthonról dolgozzanak. Ezt még ott sem mindig könnyű megoldani, ahol egyébként már kipróbálták a home office-t, hiszen a tömeges távmunka új technológiai kihívások elé állítja a szervezeteket.

A feladat kettős. Egyrészt biztosítani kell a működési folyamatok gördülékenységét, az üzletmenet folytonosságát, másrészt továbbra is garantálni kell a vállalati rendszerek és adatok biztonságát.

A T-Systems Magyarország nagyvállalatoknak szánt speciális Stay&Work csomagjai mind a két téren segítenek a vállalkozásoknak a gyors átalakulás végrehajtásában. „Ezek révén a szervezetek azokra a dolgozókra is kiterjeszthetik a home office-t, akiknek korábban nem volt lehetőségük a távolból biztonságosan csatlakozni a vállalati hálózathoz. Néhány nap alatt, helyszíni kiszállás nélkül bővíthető a meglévő informatikai infrastruktúra távmunka-kapacitása, és felhő alapú megoldásokkal kiépíthető az adatok biztonságos távelérési rendszere”, mondja Balogh Attila, a társaság vezérigazgató-helyettese.

 

Távmunka és biztonság

A távmunkára a Cisco WebEx vagy a csomag kiegészítéseképpen a Microsoft Teams megoldásait ajánlják. Ezek nemcsak csoportos telefon- vagy videóhívások megtartását teszik lehetővé, de a résztvevők a konferencia során bármilyen tartalmat megoszthatnak és közösen szerkeszthetnek, illetve bármelyikük megoszthatja saját képernyőjét a többiekkel. Ezen túl a T-Systems fizikai eszközöket is (headsetet, stb.) elérhetővé tesz csomagjaiban, hogy irodai munkafeltételek otthon is megteremthetők legyenek.

A belső vállalati infrastruktúrához való biztonságos távoli hozzáférés az InstantNetworkHomeOffice szolgáltatásnak köszönhető. Ez egy felhőbe telepített Cisco tűzfal, amely egyik oldalon a belső vállalati infrastruktúrához, a másik oldalon a távolról dolgozó kolléga számítógépéhez csatlakozik. A szolgáltatáshoz folyamatos, 7×24 órában elérhető informatikai támogatás is tartozik.

Az alapcsomag mobilszolgáltatással is kiegészíthető. Ilyenkor a T-Systems 4G-képes wifi-routert kínál a mobilinternettel együtt, ez alapesetben 3 GB-ot jelent, ami igény esetén 50-ig bővíthető. Erre leginkább akkor lehet szükség, ha a távmunka helyszínén fontos a mobil elérés (akár csak tartalékmegoldásnak is), vagy IP-telefonon kellene a vállalati virtuális magánhálózathoz (VPN-hez) csatlakozni.

 

Megalapozva a jövőt

„Különleges piaci helyzete révén a T-Systems kiváló partnere lehet a vállalkozásoknak a távmunka kiépítésében és biztosításában, mivel egyetlen kézből szolgáltat távközlési, informatikai megoldásokat és rendszerintegrációt. Kimondottan fontos lehet ez a mostani vészhelyzetben, amikor az üzleti döntéshozó kritikus időt tud megspórolni azzal, hogy nem kell külön partnert keresnie ezekre a szolgáltatásokra és egyesével leszerződnie velük. A bevezetett megoldások ráadásul annak a lehetőségét is megteremtik, hogy a szervezet a zavartalan távmunka hosszú távú alkalmazására is készen álljon”, tette még hozzá Balogh Attila.