Highway

40_hybrid_cloud-2.jpg
Forrás: ITB
Hibrid felhő egységes alapokon

Kint is vagyok, bent is vagyok

Számos vállalkozás nem tudja vagy nem akarja teljes informatikai infrastruktúráját a felhőben működtetni. Nekik lehet jó megoldás a hibrid felhő – de akkor már olyan megoldást kell választani, amivel a belső és a felhős adatközpontot is integráltan, egységes szabályok szerint lehet működtetni.

Hiába a kétségtelen előnyök, önmagukban a felhő alapú szolgáltatások sem jelentenek mindenkinek és mindenre megoldást. Számos vállalat van, amely jogszabályi kötelezettség vagy belső előírások miatt bizonyos adatokat, alkalmazásokat, szolgáltatásokat nem bízhat nyilvános felhőszolgáltatóra. Nekik továbbra is meg kell tartaniuk a saját belső adatközpontjukat.

 

Belül is felhős alapokon

Az ő számukra sincs azonban veszve minden. A legjobb megoldás a hibrid felhő lehet, amikor is a vállalat néhány kevésbé érzékeny vagy erősen változó erőforrásigényű szolgáltatást valamelyik nyilvános felhőből vesz igénybe, az igazán fontos elemeket viszont megtartja saját adatközpontjában. Utóbbit akár privát felhő formájában is meg lehet oldani, hogy a belső erőforrások minél jobban hasznosuljanak.

No de mi legyen azokkal az alkalmazásokkal, amelyeket a nyilvános felhőben akar futtatni a vállalat? Hacsak nem teljesen új megoldásokról, szolgáltatásokról van szó, hanem meglévő szoftverek felhőbe költöztetéséről, egy további problémával is szembe kell nézni: ezeket az alkalmazásokat át kell írni úgy, hogy működjenek a kiválasztott felhőben is.

A csapda ott van, hogy a legnépszerűbb, legkönnyebben igénybe vehető felhőszolgáltatások (Amazon Web Services, Microsoft Azure, Google Cloud) korántsem egyformák. Az egyikre felkészített alkalmazások jó eséllyel csak annál az egy szolgáltatónál lesznek futtathatók – vagyis a vállalat nem kevés pénzért átírja, átíratja az alkalmazásait, hogy utána hozzá legyen kötve az adott felhőszolgáltatóhoz. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha az alkalmazásokat az adatközpontban (privát felhőben) és a nyilvános felhőben is egyazon változatban lehetne futtatni!

Pontosan ezt ígéri a VMware Cloud Foundation, amely az utóbbi időben a cég termékportfóliójának központi elemévé vált. Nem egyetlen szoftverről, hanem szoftverek integrált csomagjáról van szó, amely mindent megad az ügyfélnek, hogy akár nulláról kiépítse saját hibrid felhőjét. A gyártó szerint jó megoldás lehet azoknak a vállalatoknak, amelyek saját adatközpontjukban már eddig is használták a VMware virtualizációs szoftvereit, és azoknak, amelyek eddig nem használták a virtualizációt, de olyan megoldást keresnek, amely egyaránt működik a saját adatközpontban és a nyilvános felhőben; és végül azoknak is, amelyek a teljes infrastruktúrájukat privát felhőben kívánják megvalósítani.

Két felhő jobb mint egy

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyilvános felhőszolgáltatásokat igénybe vevő felhasználók előbb-utóbb egy másik szolgáltatóval is dolgozni kezdenek. Ennek egyrészt az az oka, hogy mindegyiknek vannak egyedi, másnál nem elérhető szolgáltatásai, másrészt pedig az ügyfelek szeretik elkerülni, hogy egy-egy nagy szolgáltatótól függjenek. Ilyenkor is jó választás a VMware Cloud Foundation. Mivel a nagy felhők egyaránt támogatják a megoldást, ugyanazt a környezetet bármelyikben ki lehet alakítani, és szükség esetén átvinni oda az alkalmazásokat. A két nyilvános felhő párhuzamos is használható, mert közöttük az alkalmazások ugyanolyan könnyen mozgathatók, mint a belső adatközpont és a felhő között.

Adatközpont sablon szerint

A Cloud Foundation központi elemeit a VMware megszokott virtualizációs szoftverei jelentik: a vSphere a számítási teljesítmény, a vSAN a tárolórendszerek, az NSX pedig a hálózat virtualizációjára szolgál. Mindezeket a komponenseket az SDDC Manager fogja össze, és teszi lehetővé azok automatikus telepítését és üzemeltetését.

Mindez azonban még „csak” egy átfogó virtualizált környezetet jelentene. A fentieket még kiegészítik a Cloud Management Platform különféle felügyeleti termékei, amelyek már a virtualizáció feletti rétegek menedzsmentjére szolgálnak. Ezek egyebek mellett lehetővé teszik az intelligens üzemeltetéstámogatást és optimális erőforrás-kihasználást a metrikák (vRealize Operations), illetve a logok elemzésével (vRealize Log Insight), illetve a különféle IaaS-, PaaS- és SaaS-jellegű szolgáltatások kialakítását (vRealize Automation).

A csomagot privát felhőként működő adatközpont kiépítésére is ajánlja a VMware. Az így kialakított adatközpont szoftveresen definiált, jól sztenderdizált, rugalmasan alakítható és magas fokon automatizált lesz – vagyis mindazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek miatt a felhasználók a nyilvános felhőszolgáltatásokat szokták keresni. Az egyetlen különbség az, hogy itt a hardverkörnyezetet is saját magának kell kialakítania a vállalatnak.

A Cloud Foundation segítségével viszont a saját adatközpont is könnyebben megtervezhető, létrehozható, hiszen a megoldás előre alaposan megtervezett és validált keretrendszert kínál. Ennek megfelelően nem nagyon kell gondolkodni azon, milyen szabályokat kell és érdemes betartani egy szoftveresen definiált adatközpont kiépítése során. Kicsit talán olyan, mint egy IKEA-bútor: az ügyfél megkap minden szükséges darabot, az azokat összetartó csavarokat, még szerszámot is, no meg a részletes tervet, amely alapján az egészet össze lehet állítani – és biztos lehet abban, hogy az egymáshoz tartozó darabok pontosan fognak illeszkedni, a végeredmény pedig majd megfelel a céloknak.

Takács Gergely, Pribojszki Mária, Berecz Ádám, Czuczumanov Valentin és Juhász Jácint
Takács Gergely, Pribojszki Mária, Berecz Ádám, Czuczumanov Valentin és Juhász Jácint

Zökkenőmentes átjárás

Igazi előnyét viszont akkor mutatja meg a Cloud Foundation, amikor a vállalat saját és nyilvános felhős infrastruktúrát is használ. A legnagyobb szolgáltatók (Google, Amazon, Microsoft, IBM, Oracle) ugyanis saját felhőszolgáltatási portfoliójukba is felvették a Cloud Foundationt, amit az Amazon esetében ráadásul maga a VMware működtet. (A VMware Cloud Provider Program keretében világszerte további mintegy négyezer-négyszáz – köztük tíz magyar – szolgáltatótól érhető el a szoftvercsomag.)

Ez viszont nem kevesebbet jelent, mint hogy a Cloud Foundationt használó ügyfél pontosan ugyanazt a szoftverkörnyezetet tudja kialakítani a belső adatközpontban és a nyilvános felhőben is. Nem kell két különféle technológiát megtanulnia, mert a saját és a felhős adatközpontja gyakorlatilag binárisan kompatibilis lesz egymással. A belső adatközpontban futó alkalmazások módosítás nélkül futtathatók lesznek a nyilvános felhőben – ha a program vagy szolgáltatás kompatibilis a vSphere-rel, a felhőben sem lesz gondja. A saját környezetre megalkotott szabályok változtatás nélkül alkalmazhatók a felhőben is, így a két rendszer egységesen, egyetlen felületről közösen menedzselhető. Egy-egy terhelést, workloadot ugyanolyan egyszerűen át lehet húzni a felhőbe, mintha csak belül mozgatná az ember. Közben persze olyan szabály is beállítható, hogy bizonyos alkalmazásokat még véletlenül se lehessen kitenni a felhőbe…


A magas rendelkezésre állást is könnyebb elérni a Cloud Foundation segítségével. A hagyományos felhő alapú rendszereknél az operációs rendszer vagy az alkalmazás szintjén kell megvalósítani a redundáns működést, míg a VMware a hypervisor rétegbe építette be ezeket a funkciókat, megkönnyítve az erősen hibatűrő rendszerek kialakítását.