Címlapon

Sőrés Tamás, Microsoft Magyarország
Sőrés Tamás, Microsoft Magyarország
Forrás: Microsoft

Kulcsszerepet játszott a felhőtechnológia a gyors digitális átállásban

Gyors és radikális változásokat kényszerített ki a COVID-19 járvány, rendkívüli mértékben felgyorsította a digitalizációt, a közoktatás például néhány nap alatt állt át a digitális tanrendre. Az elmúlt években a Microsoft számos olyan pozitív kezdeményezést indított, amelyek jó alapot teremtettek ehhez a gyors váltáshoz.

Évek óta működik a Microsoft Magyarország innovatív iskola programja, aminek az a célja, hogy a hagyományos oktatást korszerűsítsék informatikai eszközökkel. „Ebben a tanévben már száznál is több iskola vett részt a kezdeményezésben és nagyon büszke vagyok arra, hogy főleg az átállás első időszakában ezek az intézmények nagyon sok támogatást nyújtottak azoknak az iskoláknak, amelyek nem rendelkeztek tapasztalatokkal például a Teams digitális osztályterem szolgáltatásról”, mondta el Sőrés Tamás, a Microsoft Magyarország kormányzati üzletág igazgatója, transzformációs vezetője.

Az oktatás digitális átállását támogató eszközrendszert teljesen ingyen tette elérhetővé a cég és nem csak a közoktatási, de a felsőoktatás intézményeket is támogatták. Számos helyen a digitális osztályterem megoldásukat integrálták a digitális tananyagot kezelő rendszerrel, így a tanárok egy azonnal használatra kész, integrált rendszert kaptak, aminek segítségével egy helyről, a lehető leghatékonyabban tudták menedzselni a tanítással járó feladatokat.

 

Több problémán is segíthet a távdiagnosztika

A Microsoft a járvány magyarországi megjelenésekor hozott egy olyan döntést, mely szerint a védekezés frontvonalában dolgozó egészségügyi és kormányzati intézmények kiszolgálása prioritást kap. Emellett felajánlották, hogy a távmunkát lehetővé tevő megoldásukat hat hónapig ingyen használhatják azok a kormányzati, egészségügyi szervezetek, amelyek még nem rendelkeznek a szükséges licencekkel. „A járvány kirobbanása után, amikor a személyes találkozásokat minimalizálni kellett, az egészségügyből is több intézmény kért segítséget. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központtal közösen modernizációs programot indítottunk. Számos egyeztetésen vettünk részt annak kapcsán is, hogyan lehet a különböző távdiagnosztikai megoldásokat bevetni a fizikai kapcsolatok csökkentése érdekében. Azt gondolom, hogy ez nem csak a mostani járványhelyzetben fontos, hanem hosszútávon is segíteni fogja az egészségügyi rendszer modernizálását, a távdiagnosztika széleskörű alkalmazása több problémán is segíthet, például a szakorvoshiányon, vagy a zsúfolt várókon”, fűzte hozzá Sőrés Tamás. A Microsoft emellett egy nemzetközi kezdeményezés keretében mesterséges intelligenciával, elemző eszközökkel és óriási számítási kapacitással támogatja a vírus ellenszerének kifejlesztését célzó kutatásokat, és már az egyik hazai kutatócsapattal is együttműködnek ennek érdekében.

 

Otthonról dolgozott a közszféra is

A vállalat a közigazgatási intézményeket is támogatta abban, hogy kezelni tudják az ugrásszerűen megnövekedett igényt az otthoni munkavégzésre, az ezt támogató környezetet biztosítva, illetve a különböző szervezetek rendszerei közötti stabil együttműködést is segítették.

„A COVID-19 járvány egyik legfontosabb tapasztalata, hogy felhőtechnológiák nélkül lehetetlen lett volna ilyen zökkenőmentesen megvalósítani a digitális átállást az oktatásban, vagy a távmunkára történő váltást. A mostani helyzet arra is rávilágított, hogy mennyire fontos a kiberbiztonság, hiszen nagyobb veszélynek, több támadásnak voltak kitéve az intézmények és a végfelhasználók. Ehhez kapcsolódik, hogy az adatbiztonságra, a személyes adatok kezelésére is kiemelt figyelmet kell fordítani, és ezen a területen a Microsoft nagyvállalati és kormányzati elvárásoknak megfelelő háttérrel rendelkező szolgáltatásai nagyon jól bizonyítottak. Még a rendkívüli helyzetben is tudtuk biztosítani, hogy a nagyon gyors átállás az adatvédelmi és adatkezelési szabályozásnak is megfelelően történjen meg.”