Anno/Futurum 2019

77_green_data_center.jpg
Forrás: ITB
Lehet zöldebb az adatközpont

Virtualizációval a tisztább informatikáért

A digitalizáció elkerülhetetlen jelenség. A klímaváltozás megkérdőjelezhetetlen, de ma még (talán) visszafordítható. A kettő szerencsére nem zárja ki egymás, sőt, bizonyos technológiák segíthetnek az informatika ökológiai lábnyomának csökkentésében.

Különféle mérvadó számítások szerint az adatközpontok a világ villamosenergia-felhasználásának 2-5 százalékáért felelnek. Magától ez az arány aligha fog csökkenni, hiszen a felhőszolgáltatások népszerűvé válásával egyre több óriási adatközpontra lesz szükség, az 5G és az Internet of Things térnyerésével pedig a kisméretű (edge) adatközpontok száma fog jelentősen megnőni. Ilyen körülmények között nagyon nem mindegy, mekkora az adatközpontok ökológiai lábnyoma.

 

Búcsú a fizikai szerverektől

Többféle módszerrel is „zöldebbé” tehető egy adatközpont. Egyrészt meg lehet próbálni tiszta, megújuló forrásból származó energiát használni. Másrészt, a hűtési módszerek hatékonyabbá tételével csökkenthető a nem hasznos (nem az informatikai eszközök működtetésére fordított, számítási teljesítményre váltott) energia felhasználása.

De az újabb és újabb fizikai szervereknek, tárolóknak és hálózati eszközöknek ettől még több energia kell – hacsak ki nem váltjuk őket virtualizált megoldásokkal. A virtualizáció (erősen leegyszerűsítve) annyit jelent, hogy egyetlen fizikai eszközön több, logikailag elkülönített, szoftveresen definiált eszközt (szervert, tárolót) hozunk létre. Ennek révén javul a fizikai eszköz kapacitásának (hagyományosan alig 5-10 százalékos) kihasználtsága és az erőforrásokkal is hatékonyabban, rugalmasabban lehet gazdálkodni.

A VMware megrendelésére készített IDC-tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy manapság átlagosan 10 virtualizált eszköz jut egyetlen fizikai szerverre. A piackutató cég számításai szerint a VMware virtualizációs szoftverének használatával 2018-ban több mint 60 millió (!) fizikai eszközt váltottak ki az üzemeltetők – ennyivel kevesebb szerver, tároló, hálózati eszköz áramellátásáról és hűtéséről kell gondoskodni. (És akkor még nem beszéltünk a beruházási és egyéb működtetési megtakarításokról.) Az elmúlt 15 év egészét tekintve a kiváltott szerverek száma összességében eléri a 123 milliót.


Országnyi megtakarítás

Mindez pedig konkrét energia- és CO2-megtakarításra is átszámolható. Az IDC számításai szerint a VMware virtualizációs megoldásait használva tavaly mintegy 200 millió MWh áramot spóroltak meg az adatközpontokban működő informatikai berendezéseken; és ehhez még hozzájárul 120 millió MWh többletenergia, amit nem használtak el hűtésre, világításra és egyéb kiegészítő berendezések működtetésére. Ez összesen 320 millió MWh, ami több mint Magyarország 2018-as áramfelhasználásának (450 millió MWh) kétharmada! Ugyanezen idő alatt a kisebb áramfogyasztásnak köszönhetően 150 millió tonnával kevesebb CO2 került a környezetbe.

Még lenyűgözőbb számokat kapunk, ha az elmúlt 15 év összes megtakarítását nézzük. A megspórolt áramfogyasztás 1300 millió MWh-t tesz ki (informatikai eszközök és kiszolgáló berendezések együtt), ami 1 millió tonnával kevesebb szén-dioxid légkörbe juttatását jelenti.

Mindezt egyébként saját cégére is kiszámolhatja mindenki. A VMware oldalán (https://www.vmware.com/company/sustainability/carbon-calculator.html) néhány egyszerű adatot megadva villámgyorsan kiderül, hogy adott számú szerver virtualizálása esetén mennyivel kevesebbet kell költeni a hardverre, mennyivel kevesebb áramot fogyaszt az adatközpontunk – és ezzel milyen mértékben tudjuk csökkenteni CO2-kibocsátásunkat.