Anno/Futurum 2019

88_dron_1.jpg
Forrás: ITB
Merevszárnyú technológián érkezik a tűpontos geodézia

Különleges drón a térképezés kötelékében

Hiánypótló szolgáltatással rukkolt elő a térinformatikai technológiai megoldásairól ismert GDi Magyarország Kft.: itthon elsőként állítottak a geodéziai pontosságú adatgyűjtésre képes merevszárnyú VTOL eszközt a térképezés szolgálatába. A Wingtra One névre keresztelt drón új dimenziót nyit a mezőgazdaság, erdészet, rendőrség, katasztrófavédelem és a kereskedelem szempontjából a 3D modellezésre is alkalmas adatfelhőnek köszönhetően bármilyen terület vagy épület virtuális felvázolása, külső bejárása, karnyújtási közelségbe kerül.

Nem gyakori, hogy a – köznyelvben csak drón megnevezéssel illetett – quadrocopterek merevszárnyú rokonai, a Vertical Take Off and Landing azaz helyből fel- és leszálló, de merevszárnyú eszközök geodéziai adatgyűjtésre használatos tech-apparáttal legyenek felszerelve. Legalábbis hazai viszonylatban csak a GDi portfólióját színesíti ez az opció. Pedig a VTOL-ok alkalmazása számtalan szempontból könnyíti meg, egyszerűsíti és rövidíti le a végtelenségig tartó terepi adatgyűjtési folyamatokat.

 

Bejárható a bejárhatatlan

Az informatikában jó ideje divat a szenzorok használata, amelyek a leghétköznapibb eszközöktől kezdve a bonyolult ipari megoldásokig jelen vannak. Azonban a szenzorok adta adatgyűjtésben már régóta észlelhető volt egy rés, egy piaci igény, amelyre a digitális légi fotogrammetria kínál megoldást.

Ugyanis a terepi adatgyűjtésnek van egy olyan szelete, ami abba a sávba esik, amit nem érdemes kisrepülővel vagy műholdas adatgyűjtéssel megoldani, ám szükség van távérzékelt adatokra is. A Wingtra One ezt sávot hivatott berepülni és felmérni.


Az autós vagy gyalogos terepbejárással ellentétben a felülről készített felvétel pontosabb, gyorsabb, költséghatékonyabb és a kapott adatok feldolgozása is egyszerűbb. Ez annak köszönhető, hogy az így készült felvételeken a tárgytávolság jellemzően sokkal nagyobb, mint az anomáliák (magassági változások) a terepen. Tehát könnyebb elválasztani egymástól a pontfelhőben kirajzolódott elemeket.

Sőt, olyan alapos adatgyűjtést tesz lehetővé, hogy az adatelemzés során a háztetők dőlésszöge is kirajzolódik; vagy olyan objektumtól, területekről is képes adatot gyűjteni, amit nem lehet megközelíteni, vagy csak távérzékeléssel engedélyezett a bejárása.

 

Szkennel, döntést támogat, költséget optimalizál

A Wingtra One által a gyűjtött adatokat számtalan módon fel lehet használni, és csak az adatot elemző szakembertől függ, hogy mit keres rajta, például felszínborítás, domborzatmodell, 3D pontfelhő. Több száz vagy ezer hektárt fel tud venni egyetlen repülés alatt, de a hosszú vonalas létesítményeket is képes monitorozni.

Négyrotoros társaival ellentétben, az optimális légköri viszonyok között egy órát is levegőben tud tölteni. Főként az erdészet, agrárium, vízügy, rendészet, ezen belül a határőrizet, a katasztrófavédelem és a katonai térképész szolgálat veheti hasznát az egy-egy ilyen berepülésből származó adatrengetegnek. Komoly segítséget tud nyújtani például egy vészhelyzet során, mert a berepült területről szolgáltatott adatok elemzésével a döntéshozók döntéstámogatási rendszert tudnak kiépíteni, hiszen több eltérő szcenáriót is meg tudnak jeleníteni a rendelkezésre álló elemekből, ami megkönnyíti a választást.

De nemcsak krízishelyzetben, hanem akkor is segítségére lehet – például az önkormányzatoknak –, ha településrendezési tervet készítenének, háztetőkre telepítenének napelemparkokat, vagy épp azt mérnék fel, hogy milyen hatással lesz egy új épület a környező lakók életére (például benapozás, szélcsatorna hatás stb.).


Az ESRI-felhasználónak már kezében a technológia kulcsa

Maga a drón használata igen egyszerű, sem állvány, sem egyéb különleges dolog nem kell hozzá, hiszen helyből száll fel, és így is száll le. A GDi Magyarország szolgáltatásai között elérhető Wingtra One komplett rendszerként kerül a felhasználóhoz, aki mindent megkap, ami az adatfelvételezéshez és biztonságos napi üzemeltetéshez szükséges. Külön szoftverigény nincs, mert az ESRI-felhasználóknak olyan technológia van a birtokában, amellyel a nyers adatokat fel tudják dolgozni és információt is tudnak kinyerni. Ami a felszereltséget illeti, jelenleg különböző felbontású RGB szenzorok és objektívek, a multispektrális adatgyűjtéshez pedig a MicaSense RedEdge megoldása foglalhat helyet a gépben.

 

Biztonság mindenekelőtt

Felszállás előtt és után is jónéhány ellenőrzési pontot végez el az eszköz, hasonlóan a polgári repülésben tapasztaltakhoz. Az amúgy autonóm, előre megadott repülési útvonal alapján dolgozó gép szükség esetén a földről is irányítható, sőt a szél és a gyenge esőzés nem kényszeríti leszállásra.

Egyetlen hátulütője, hogy a jogi szabályozás keretek közé szoríthatja a felhasználást. A jelenlegi rendelkezések szerint a gép csak előzetes engedéllyel és látótávolságon belül repülhet, ami 1000-1200 méter. Ugyanakkor az erre vonatkozó új Európai Uniós rendelet felhasználóbarát jogszabályi kereteket teremt, ami a professzionális, ipari felhasználású drónok előtt is szélesebbre nyitja a légtér használható részét.