Anno/Futurum 2019

85_fintech.jpg
Forrás: ITB
Inkább a fogorvos, mint a bank?

A fintechek mellett már a nagy techcégek is felforgatnák a pénzügyi szektort

A kedvezőtlen szabályozási környezet miatt külföldre költözhet a legsikeresebb magyar fintech cég, miközben a nemzetközi szereplők közül van, aki elképesztő ütemben növekszik hazánkban is.

Tanulságos és egyben igen megrázó volt néhány hónapja a hazai fintech szektor zászlóshajójának is tekinthető Barion alapítóját és vezérigazgatóját hallgatni, amint arról beszélt, hogy a jelenlegi magyar szabályozási környezet miatt bizony fontolóra kell venniük, hogy másik európai uniós országba tegyék át a székhelyüket.

 

Hol van a nemzetközi versenyképesség?

Kiss Sándor felvázolta azt is, hogy milyen előnyökkel jár, ha egy ország időben reagál az üzleti környezet változásaira a jogszabály-alkotás területén is: a Brexit miatt az Egyesült Királyságot elhagyó fintech cégek közül az elmúlt két-három évben mintegy 100 tette át székhelyét Litvániába, ahol az igényeiknek megfelelő szabályozást alakítottak ki.

Bár vannak biztató jelek, hiszen azt a hazai fintech vállalkozások is sokszor elmondják, hogy például a Magyar Nemzeti Bankban dolgozó szakemberek látják és értik az igényeiket és a lehetőségeikhez képest igyekeznek is támogatni őket, de ez önmagában kevés ahhoz, hogy a pénzügyi szegmensben tevékenykedő innovatív magyar társaságok nemzetközi szinten is versenyképesek legyenek.

 

Van kereslet

Pedig igény itthon is bőven van az újfajta pénzügyi szolgáltatásokra, legalábbis erre utal a világ egyik legismertebb fintech cégének, a Revolutnak a magyarországi fogadtatása. A londoni székhelyű vállalatnak novemberre már 250 ezer felhasználója volt itthon, csak októberben 40 ezer fővel gyarapodott a táboruk és 172 milliárd forint értékű tranzakciót dolgozott fel nálunk.

A digitális technológiák térhódítása teljesen felforgatta a pénzügyi szektort, ráadásul a fiatalok már nem igazán akarnak bankfiókba járni. Andrea Isola az N26 nevű fintech cég vezetője a CIB Bank által szervezett október végi Novathon konferencián ismertetett egy kutatást, mely szerint a millenniumi generáció tagjai közül 10-ből 7-en inkább mennének fogorvoshoz, mint bankfiókba ügyet intézni.

Nem véletlen, hogy az idei Infotér Konferencián is komoly figyelmet kapott a pénzügyi szektor átalakulása, felmerült a kérdés, hogy lesznek-e egyáltalán bankok öt év múlva. A szakértők ugyan többnyire igennel válaszoltak, de a nemzetközi szinten is sikeres fintech cégek jelentette kihívást nem szabad lebecsülni és most már újabb riválisokra is készülniük kell a hagyományos pénzintézeteknek: a bigtech-ek, vagyis az Apple-höz és az Amazonhoz hasonló technológia óriáscégek is egyre inkább fantáziát látnak a pénzügyi szolgáltatásokban.