Technology

figyellek!
Forrás: ITB

Emberkövető rendszert vezetne be Magyarországon a Zebra

Helymeghatározóval és vonalkóddal felszerelt kártyákkal oldaná meg a magyar egészségügy és a vendéglátóipar költséghatékonysági elképzeléseit a Zebra.

 

Egy angliai iskola példáján felbuzdulva Magyarországon is bevezetné valós idejű helymeghatározó rendszerét a Zebra Technologies. A rendszer helymeghatározóval és vonalkóddal ellátott kártyákkal működik a brit iskolában, ahol a diákok mozgását követve fontos összefüggésekre jöttek rá, például a termek kihasználtságáról és a tanulói aktivitásról. A Zebra szerint Magyarországon legfőképpen az egészségügy, a vendéglátó- és a szállodaipar területén lehetne hasznosítani a helymeghatározó technológiát.

A nyomon követő megoldás azonban alapvető kételyeket vet föl. Az egészségügyben még talán érthető, hogy az orvosok könnyebben tájékozódnak a betegekről, ha éppen az egyik páciens a kórház eldugott mosdójában kap rohamot, de a szállodaiparban komolyabb ellenvetések is napvilágot láthatnak. Nem biztos, hogy a vendégek örülnének neki, ha az intézmény dolgozói minden pillanatban tudnák, hogy éppen hol járnak. Sőt az is problémát jelentene, ha a szálloda lakói mondjuk városnézésre hajtanák a fejüket, és a rendszer úgy is képes lenne a rendszer a kalandozók útját nyomon követni. Etikus és egyáltalán törvényes megoldásnak bizonyulna mindez?

Halász Árpád, a Zebra Technologies regionális értékesítési vezetője lapunknak elmondta, hogy a cég megoldása egyáltalán nem az emberek tevékenységeinek megfigyelésére szolgál, hiszen alapvetően anonim keretek között is működne a kártyás rendszer. A Zebra helymeghatározó rendszere a különböző marketing célok helyett inkább koncentrál az épületek kihasználtságára, így alapvetően statisztikai adatként lehet fölhasználni a kinyert információkat. Mint Halász Árpád elmondta, sokszor előfordult már, hogy nem is emberek, hanem inkább drága, vagy érzékeny műszerek nyomon követésére használták ezt a GPS alapú technológiát.

Azért gondolta úgy a Zebra, hogy a magyar egészségügyi intézményeknek hasznára lehetne ez az eszköz, mert a fontos orvosi berendezések gyakran vándorolnak a kórházon belül, és a helymeghatározásnak köszönhetően sosem lenne kérdés, hogy épen hol van a szükséges berendezés. Kiderült, hogy egyelőre a magyar kórházak - a nyugat-európaiakkal, vagy az amerikaiakkal ellentétben - egyelőre nem vevők erre a megoldásra, így a Zebra is csak hosszú távon számít a projekt sikerességére.