Technology

A technológiai feltételek adottak volnának
A technológiai feltételek adottak volnának
Forrás: aarglobalnetwork.org

Wireless tölthetők lesznek a testben lévő implantátumok

A Stanford Egyetem kutatói rájöttek, hogyan oldható meg a testben lévő aprócska kütyük feltöltése vezetékek nélkül.

A testben lévő kütyükkel alapvetően az a gond, hogy azokat időnként fel is kell tölteni, éppen ezért nem lehet mélyebben a testbe helyezni azokat, hiszen érintkezniük kell valahogy a külvilággal. Stanfordi tudósok egy csoportja nemrég arra jött rá, hogyan lehet megoldani az ilyen kütyük vezeték nélküli töltését. Pontosabban azt, hogy egy ilyen, mélyen a testben lévő implantátum biztonságosan legyen feltölthető.


A felfedezés számos áttörést hozhat a tudomány számára. Az egyik ilyen például az, hogy mostantól lehetőség lesz mindenféle olyan kütyünek a „lekicsinyítésére”, ami egy ember testébe kerülhet. A tudósok egész konkrétan ki is fejlesztettek egy olyan pacemakert, amely még egy rizsszemnél is kisebb volt, de tökéletesen el tudta látni a feladatát, maga a kütyü töltése pedig ugyancsak gond nélkül működött vezetékek nélkül.

A jövőben csak az emberek fantáziáján múlik majd, hogy milyen apró elektronikai implantátumokat fejlesztenek majd ki, mindenesetre az biztos, hogy ezek előállítása a felfedezésnek hála sokkal olcsóbb, használatuk pedig jelentősen biztonságosabb lehet.

Akit részletesebben is érdekel a témában készült tanulmány, innen letöltheti.