Technology

bridge to the future.jpg
Forrás: comingsoon.ae
vSphere 7

Híd a múlt és a jövő között

Bármennyire is gyorsan fejlődik az informatika, a legtöbb nagyvállalati IT-infrastruktúrában még jócskán találhatunk régi, nehezen lecserélhető elemeket is. A legjobb az lehet, ha valahogy közös platformra tudjuk hozni ezeket a jelen és a jövő megoldásaival. Az egyik jól járható út a virtualizáció.

Vannak dolgok, amelyeket annyira adottnak veszünk az informatikában, hogy jóformán nem is gondolunk rájuk. De nemcsak a felhasználók vannak így ezzel, hanem még a gyártójuk sem veszteget sok publicitást vagy marketinget az IT ezen kissé elfeledett, de nélkülözhetetlen igáslovaira. Hol szerepel a hírekben a Microsoft Server vagy az Oracle adatbázis-kezelő egy-egy újabb verziója? Teszik a dolgukat, csak éppen a rivaldafényből nem jut nekik. Kicsit hasonló helyzetben volt a VMware eredeti szervervirtualizációs terméke, a vSphere is.

Egy jól ismert termék friss, 7-es verziója
A Cloud Foundation az új vSphere

A vSphere 7 legfontosabb előnyei akkor bontakoznak ki, ha nem önmagában használják. A VMware virtualizációs megoldásainak, például a már említett Cloud Foundation központi elemeként a modern és időtálló infrastruktúrák alapja lehet. A vSphere alapokon fejlesztett és a Cloud Foundationben üzemeltetett alkalmazások futtathatók a saját adatközpontban, privát felhőben, hibrid és nyilvános felhőben (akár többen is), miközben ugyanebben az infrastruktúrában jól megférnek egymás mellett a Windows 2000-en futó alkalmazások és a konténerizált webes szolgáltatások egyaránt, összekapcsolva az informatika múltját, jelenét és jövőjét.

Az új változat ugyanazokra az alapokra építkezik, mint a két évtized alatt megismert elődei, ám új funkciói mégis a VMware elmúlt éveinek legfontosabb termékévé teszik, és egyben egy új korszak nyitányát is jelentik.

A vSphere 7 legnagyobb újítása, hogy bele építették az egyik legelterjedtebb konténerizációs technológiát, a Kubernetest. (Természetesen kapható a vSphere Kubernetes nélkül is, ha valakinek nem lenne szüksége rá.) A teljes igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy a vSphere-be integrált Kubernetes csak akkor lesz használható, ha az ügyfél rendelkezik a teljes Cloud Foundation környezettel, amely egyebek mellett tároló- és hálózatvirtualizációt is tartalmaz. Utóbbi fontos szerepet tölt be a konténerek kommunikációjában, a VMware ezért igényli a teljes környezet meglétét.

Ám ha ez megvan, az ügyfelek teljes mértékben élvezhetik mind a virtualizációs, mind a konténerizációs technológia előnyeit. Ugyanabból a megszokott eszközből, ugyanarról a menedzsmentfelületről lehet kezelni mind a virtuális gépeket, mind a konténereket. A konténerizációs technológia számtalan előnyt nyújt a webes alkalmazások és szolgáltatások működtetése terén, de telepítése és üzemeltetése nem kevés felkészülést, szakértelmet igényel, akár nyílt forráskódú, akár kereskedelmi termékekről van szó. A vSphere új változata a menedzsment közös alapokra helyezésével pontosan ezeket az üzemeltetési feladatokat könnyíti meg.

MI a GPU-n, tűpontos időzítés

De ha valaki nem akar még a konténerekkel foglalkozni, akkor is érdemes lehet áttérnie az új vSphere-re. A fejlesztés egyik fő iránya az volt, hogy minél több speciálisnak mondható terhelést lehessen futtatni virtuális környezetben, és ne legyen olyan felhasználói igény, amelyet ne lehetne virtualizáltan kielégíteni. Ilyen terhelés lehet például a manapság egyre inkább fontossá váló mesterséges intelligencia és a gépi tanulás. Az új változat már tartalmazza (preview-változatban) a felvásárolt BitFusion terméket, amely révén az MI-terheléseket futtató virtuális gépek olyan fizikai grafikus kártyákat (GPU-kat) is használhatnak, amelyek nem saját hosztjukon találhatók. Így a szerverek GPU-ja is optimálisan kihasználhatóvá válik, és az MI-alkalmazások is nagyobb teljesítményűek lehetnek. Egy másik különleges feladat az olyan tranzakciók elvégzése, amelyeknél ezredmásodpercre fontos a pontos végrehajtás (például a tőzsdei ügyletek). A precíziós óra integrálásával ezek az alkalmazások futtathatók lesznek virtuális környezetben. A VMware bevallott célja, hogy a virtualizációs platform ne akadályozza, hanem sokkal inkább segítse az új, innovatív informatikai megoldások bevezetését és alkalmazását.

Különös gondot fordítottak az egyszerű menedzsmentre és az üzemeltetés minél magasabb fokú automatizációjára. Utóbbiról gondoskodik például a code capture funkció: a VMware kliensben egérrel, kattintással végrehajtott feladatokból, folyamatokból automatikusan kódot állít elő a rendszer (lehet PowerCLI, Python, JavaScript vagy Go), így sok, ismétlődő menedzsment funkció könnyedén automatizálható programozói tudás nélkül is. A Developer Services révén pedig könnyen áttekinthetővé vált a platform funkcióit kívülről megszólító API-k használata. Az Update Planner a frissítést egyszerűsíti: kompatibilitási szempontból végignézi a teljes rendszert, felderíti a lehetséges gondokat és módot ad a frissítések szimulálására is.