Technology

Netflix
Forrás: unplggd

Visszakozott a Netfilx

Visszavonta sokat vitatott döntését a Netflix, melyben a postai úton kölcsönözhető dvd üzletágat külön cégbe szervezte volna ki. A hírre a cég részvényei ismét emelkedni kezdtek, kérdés az, ez elég lesz-e az előfizetők megtartásához is.

Reed Hastings, a Netflix alapító-vezérigazgatója személyesen kért elnézést az előfizetőktől és a befektetőktől egy, mint fogalmazott elhamarkodott lépés miatt. Az internetes on-demand videószolgáltatás úttörője az elmúlt hónapokban hibát hibára halmozott, elidegenítve előfizetőit és részvényeseit. Az egyszerre két különböző módon filmeket szolgáltató cég szemmel láthatóan a megújulással próbálkozik, egyelőre úgy tűnik sikertelenül. A on-demand videó mellett postai úton DVD kölcsönzést végző cég utóbbi szolgáltatása kezd terhes lenni számára, az elmúlt hetekben több ponton is változtatni szerettek volna rajta. Az első, igen nagy felháborodást kiváltó lépés a DVD kölcsönzés árának 60 százalékos emelése volt, aminek hatására sokan visszamondták előfizetésüket. Az addig 24,6 millió felhasználóval büszkélkedő Netflix számításai szerint az áremelés miatt közel 600 ezer előfizetőt veszítettek szeptemberben.

Peter Hastings emeli a tétet
Peter Hastings emeli a tétet

Ezt a lépést sikerült szeptember első hetében azzal tetőzni, hogy a cég bejelentette, külön céggé szervezi át DVD üzletágát Qwikster néven. Az újabb felhasználói felháborodás mellett már a részvényesek is kételkedni kezdtek Reed Hastings vezetői képességeiben. Az eddig hibázni képtelennek látszó vezető az utóbbi időben halmozta a rossz döntéseket, nem csak hűséges felhasználóit, de munkatársait is meglepve. Az korábban szárnyaló cég komoly konkurenciával néz szembe, hiszen az Apple, az Amazon és még a Wal-Mart is belépett az eddig néptelen piacra. A Netflix számára gondot jelenthet az is, hogy saját tartalmak híján a jogokat birtokló cégekkel kell megegyeznie, ami a konkurencia megjelenése miatt egyre nehezebbé válhat.

A DVD üzletág kiszervezése, majd a visszakozás vegyes képet mutatott a cégről a külvilág számára. Egyfelől úgy tűnik a cég vezetése hallgat a felhasználóira és nem rest reagálni a visszajelzésekre, de úgy is tűnik, a vezetés átgondolatlan és népszerűtlen döntéseket hoz. Utóbbi miatt a cég részvényei sosem látott mélyrepülésbe kezdtek, visszatérve a tavaly júniusi szintre. 2010 júniusában még 110 dolláron jegyzett részvények ára egy év múlva 290 dollárra növekedett, a szeptemberi fiaskó után azonban néhány hét alatt visszazuhant 112 dollárra.

A befektetők most kivárnak, arra számítva, hogy az esetek felrázzák a megfáradni látszó vezérigazgatót, aki visszatalál innovatív, népszerű énjéhez. Hastingset mentalitásában Steve Jobshoz hasonlítják, akinek szintén megengedett egy ballépés, és eltávolítása valószínűleg ugyanúgy ártana a Netflixnek, mint Jobs 1985-ös kirúgása az Apple-től. A cég bejelentése után a Netflix papírok ára emelkedni kezdett a tőzsdén, mutatva, még nem fogyott el a Hastings iránti bizalom, de a befektetők nem restek máshová vinni pénzüket egy egyre telítettebb piacon.