Technology

3d
Forrás: ITB

Virtuális turizmus Debrecenben

A SziMe3D Kft. munkatársai ma bemutatták a debreceni Református Nagytemplom 3D-s modelljét és átadták azt a Református Egyház képviselőinek.

A debreceni egyetem által alapított Szilícium Mező (SziMe) Regionális Informatikai Klaszterhez tartozó társaság rendkívül nagy pontosságú háromdimenziós modellt készített a cívisváros központjában található, a hazai kulturális és vallási örökség szerves részét képező objektumról. A klaszter keretében elindított SziMe3D k+f projekt – melynek egyik eredménye a bemutatott „Virtuális Nagytemplom” - az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programja keretében valósul meg. Az átadás a Szilícium Mező Inkubátorházban létrehozott SziMe3D Stúdióban történt.

A létrehozott „Virtuális Nagytemplom” segítségével a felhasználók látványos, interaktív bemutatókon, 3D-s virtuális utazásokon vehetnek részt. Egy korszerű mobilalkalmazás segítségével könnyedén bemutatható az érdeklődők számára a Nagytemplom és a hozzá kapcsolódó minden fontos információ.

A projekt további haszna a nemrégiben megkezdett Nagytemplom-felújítási munkálatok minőségi kivitelezésénél jelentkezhet. Olyan építészeti méretek, esetleges geometriai változások lesznek ellenőrizhetők, amelyeket más, jelenleg használt technológiával csak nehezen és kisebb pontossággal lehetne észlelni. A lézerszkenneres felméréssel készült dokumentáció egyszerűen összevethető a restaurációs munkálatok megkezdése előtti állapotokkal, a kiviteli tervekkel, a megvalósulási tervdokumentációkkal, nagyban megkönnyítve így a megrendelő számára a kész munka ellenőrzését, az esetleges hibák kiszűrését.