Technology

Aláírják?
Aláírják?
Forrás: ITB

Veszélyben a kínai vállalatok részvénykibocsátása?

A napokban került a gazdasági híroldalak címlapjára egy lehetséges új kínai szabályozás, ami jelentősen megnehezítené az ázsiai vállalatok külföldi tőzsdei kibocsátásait és a külföldi befektetők helyzetét az országban.

A Bloomberg egy kiszivárgott tanulmányra hivatkozva arról ír, hogy a kínai vezetés megnehezítheti a helyi gyakorlatban népszerű és a külföldi cégek tőkebefektetését elősegítő gyakorlatot. Az angolul  Variable Interest Entity néven ismert üzleti gyakorlat szerint egy jogi személy többségi tulajdon nélkül is vezetheti az adott vállalatot.,Ez a megoldás eddig lehetővé tette, hogy a saját üzleti érdekeikre rendkívül érzékeny kínai vállalatokban a helyi vezetők maradjanak döntéshozói helyzetben az után is, hogy a cégben külföldi befektetők szereztek többségi tulajdont. Hogy a pénzforgalmat elkerüljék, a szerződések értelmében a külföldi partner szolgáltatásért vagy tanácsadásért cserébe kap részvényeket a kínai vállalatoktól. Számos nagy kínai IT vállalat ilyen struktúrában működik és ilyen módon sikerült megjelenniük az amerikai tőzsdéken is, a Bloomberg szerint a New York-i tőzsdén jegyzett kínai cégek 42 százaléka ilyen, köztük a Sina Corp. és a Baidu Inc.

Törhetik a fejüket
Törhetik a fejüket

A Kínai Kereskedelmi Minisztérium szóvivője, Shen Danyang egy sajtótájékoztatón elmondta, a kormány eddig nem foglalkozott behatóan a jelenlegi üzleti gyakorlattal, ám a közelmúltban történt események - itt utalva az Alipay átszervezésére - miatt a döntéshozók látóterébe került a megoldás. Habár a gyakorlat nem törvénytelen, lehetővé teszi, hogy a külső befolyást csökkenteni és szabályozni igyekvő kínai piacon tömegével jelenjenek meg külföldi befektetők.

Shen nem nyilatkozott bővebben a várható vizsgálatokról, annyi bizonyos csupán, hogy egy esetleges új szabályozás nem érintené a már tőzsdére vezetett cégeket, ám számos olyan vállalat van, amely hasonló struktúrában működik nyilvános részvénykibocsátásra várva. Egy szigorú szabályozás a közeljövőben csökkenthetné a külföldi érdeklődést a kínai cégek iránt és lassíthatná a helyi ipar fejlődését is és a vállaltok tőzsdére jutását.