Technology

Ha vége a nyárnak, bétaeső kezdődik... (forrás: Engadget)
Ha vége a nyárnak, bétaeső kezdődik... (forrás: Engadget)
Forrás: Engadget

Vége a Wintelnek

Évekig tartó és gyümölcsöző kapcsolatnak lett vége a Windows 8 bemutatóján, ahol bejelentették, hogy a Microsoft ezentúl az ARM-mel fog szorosabban együttműködni.

 

 

A Windows 8 tegnapi kaliforniai bemutatóján a részleget vezető Steven Sinofsky egyértelművé tette, a cég által gyártott operációs rendszert ARM processzorokra optimalizálták. Ezzel véget ért a két óriás, a Microsoft és az Intel szoros együttműködése, amelyet a szaksajtó csak Wintel duopóliumként emlegetett. Sinofsky az esemény során többször is említette, hogy a bemutatott demók ARM processzoros gépeken futnak, de természetesen mellétette, a cég termékei Intel alapú gépeken is működni fognak és az esemény végén ezt meg is mutatta az érdeklődőknek, így biztosítva mindenkit arról, hogy az Intel és a Microsoft békésen váltak el egymástól. Az elmúlt hónapokban többször is szárnyrakapott a pletyka, miszerint a Microsoft eltávolodik az Inteltől, ezek a szóbeszédek most igaznak bizonyultak. A váltás pontos okai nem ismertek, de valószínűsithető, hogy az Intel processzorok energiafelhasználásával voltak gondjai a redmondiaknak. 


Forrás: Reuters
Forrás: Reuters

Az Intel nem csupán a Microsoftot veszítheti el partnerként a közeljövőben, több jel is arra mutat, hogy az Apple szintén váltani kíván, és riválisához hasonlóan a brit ARM-et favorizálja annak alacsonyfogyasztású processzorai miatt. Nem kizárt, hogy az Apple hamarosan nem csupán telefonjaiban, de laptopjaiban is ARM chipeket fog használni, ezzel véget vetve az évek óta tartó Apple-Intel együttműködésnek.

Habár a két nagy cég elvesztése nem túl kedvező hír, a processzorgyártónak mégsincs oka az elkeseredésre, ugyanis míg régi partnerei kihátrálnak mögüle, addig sikerült stratégiai szövetségre lépnie más cégekkel. Az Intel és a Google ugyanis nemrégiben bejelentette, hogy az Android operációs rendszert ezentúl Intel processzorokra optimalizálják. Ezzel a lépéssel az Intel hosszú időre biztosíthatja bevételeit az éppen felfutóban lévő és jó kilátásokkal kecsegtető táblagép piacon.