Technology

Merev, függő, megbízhatatlan (Forrás: ngsupplyemea.com)
Merev, függő, megbízhatatlan (Forrás: ngsupplyemea.com)
Forrás: ngsupplyemea.com

Változásra képtelen rendszerek

Nem alkalmazkodnak eléggé a vállalatirányítási rendszerek a megváltozott üzleti körülményekhez. Cégvezetők szerint a legtöbb baj a szoftverek merevségével, a szállítótól való függőséggel és a rendszer megbízhatatlanságával van.

A nagyvállalatok vezetőinek háromnegyede (76 százalék) gyakran elégedetlen vagy nagyon elégedetlen erp-és egyéb vállalati rendszerük üzleti változásokhoz (új szabályozási környezet, új jelentéskészítési struktúra, felvásárlások, egyesülések stb.) való alkalmazkodásával. A 100-1000 alkalmazottat foglalkoztató közepes vállalatok körében ez az arány 46 százalék. A legnagyobb elégedetlenséget a rendszerek merevsége, a szoftverszállítótól való függőség, a szükséges módosítások költségei és a rendszer megbízhatatlansága okozzák – derül ki a Technology Evaluation Centers (TEC) és a UNIT4 nemzetközi kutatásából.

Merev, függő, megbízhatatlan (Forrás: ngsupplyemea.com)
Merev, függő, megbízhatatlan (Forrás: ngsupplyemea.com)

A változásokkal együtt járó nehézségek és az alkalmazkodáshoz szükséges költségek számos esetben azt eredményezik, hogy a vállalatok inkább nem is reagálnak rájuk, így olyan rendszerekkel dolgoznak továbbra is, amelyek nem támogatják napjaink üzleti folyamatait. Az üzleti adatokat gyakran manuálisan kezelik, a vállalati rendszerükön kívül, ami jelentős kockázatnak teszi ki őket.

Számos nagy erp-rendszer esetében a szükséges módosításokat kódolási szinten kell végrehajtani, ami nem csupán megnehezíti a folyamatot, hanem olyan zavarokat is okoz, amelyek hatással vannak a teljes üzletmenetre és akár dollármilliós nagyságrendű rejtett költségekben is jelentkezhetnek. Az üzleti élet változásai nagyon gyors ütemben követik egymást, így amennyiben nincs mód a változáskövetés hatékony végrehajtására, a vállalatok hamar elveszíthetik versenyképességüket.