Technology

digitalis_iroda
Forrás: Da-Com

Úton a digitális iroda felé

A nyomtatóra általában egy folyamat végállomásaként szoktunk tekinteni: ha készen van a dokumentum, kinyomtatjuk. Egy modern multifunkciós berendezés azonban a vállalati dokumentumkezelés és munkafolyamatok középpontja is lehet a megfelelő szoftverkörnyezettel megtámogatva.

Ma már a hazai kis- és középvállalatok sem tehetnek úgy, mintha nem hatna rájuk a digitalizáció. Egyre inkább digitalizálódnak az ügyfelek: az Y és a Z generáció már az okoseszközökkel nőtt fel, és az annak használata során megszokott gyorsaságot és egyszerű működést várja el a vállalati rendszerektől is. Ennek megfelelően digitálisan sokkal könnyebb elérni is őket: a telefonnak 100 évébe tellett, amíg eljutott 1 milliárd felhasználóhoz; a Facebooknak ugyanehhez elég volt három év is – érzékeltette a helyzetet Vass Gábor, a Microsoft vállalati üzletág és partnerkapcsolati igazgatója a Konica Minolta Digital Office Tour elnevezésű rendezvényén. A változások nem hagyják érintetlenül a munkahelyek belső működését sem. Egyre többet dolgozunk csapatban, egyre több információt osztunk meg egymás között, és egyre inkább elvárjuk az azonnali reakciót. Ez utóbbi pedig feltételezi, hogy az adatok, információk és azok feldolgozásának lehetősége mobil eszközökön is rendelkezésre áll.

Más kihívások is nehéz helyzet elé állítják a vállalkozásokat, köztük a kis- és közepes méretűeket is. Egyre nehezebb szakembert találni, a meglévő munkatársakat pedig megtartani. Az emelkedő munkabérek magasabb költségeket jelentenek, miközben a sok adminisztráció, a manuális munka időigényes folyamata elvonja a figyelmet a fontosabb üzleti feladatokról. Ilyen körülmények között a jó megoldást a belső folyamatok automatizálása jelenti – fogalmazott Papp Attila Péter, a Konica Minolta Magyarország értékesítési vezetője. Óriási előnyt jelent, ha az automatizálható munkafolyamatokat nem magas bérköltséget jelentő élőmunkával kell megoldani, mert az így felszabaduló munkaerőt más, fontosabb és több értéket teremtő területen tudják hasznosítani a vállalatok.

Előre tekintve

A világ több országában működtet innovációs központokat (business innovation centers, BIC) a Konica Minolta. A BIC-ek kutatásai olyan technológiákra irányulnak, amelyek két-három éves távlatban kerülhetnek az ügyfelek elé – mondta előadásában Milan Lakhani, a londoni BIC stratégája. Az alapelv a fizikai és a digitális világ összekapcsolása, annak számtalan formájában. Dolgoznak például kiterjesztett és virtuális valóság megoldásokon, amelyeket szemüvegbe építenének, digitális egészségügyi alkalmazásokon vagy éppen prediktív üzleti analitikai technológiákon.

 

A Konica Minolta ezért túllépett azon, hogy pusztán nyomtatókat és multifunkciós eszközöket kínáljon ügyfeleinek. Ezek köré építve a papír alapú és az elektronikus folyamatokat integráló megoldásokat kínálnak, hogy ezzel is növeljék az ügyfelek szervezeti hatékonyságát. A cél a lehető legtöbb folyamat automatizálása, ami kisebb költséget és jobb hatékonyságot jelent a vállalkozások számára.

A SmartOffice koncepció a dokumentumok, a bennük található adatok és az üzleti folyamatok gördülékeny összekapcsolására épül. A kiindulási pont az adatok létrehozása, keletkeztetése – ez jelentheti papír alapú dokumentumok szkennelését, mobil adatbevitelt vagy bármi mást. A következő lépcsőfokon az adatok feldolgozása, rendszerezése történik – például a beszkennelt számlákból, szerződésekből a releváns adatok kinyerése, egyszerű kattintgatással. Az így elektronizált adatok már automatikusan indíthatnak munkafolyamatokat: a dokumentumok könnyen megoszthatók a munkatársak között, a folyamat egyes lépései ellenőrizhetőek, a résztvevők automatikusan kapják az értesítést a teendőkről, és összességében a teljes munkafolyamat sokkal jobban kézben tartható, sorolta az előnyöket Gém Péter, a Konica Minolta ITS részlegének üzletfejlesztési vezetője. A folyamat végén előálló dokumentumokkal pedig számtalan dolgot lehet kezdeni: kinyomtathatják, menthetik helyi infrastruktúrára vagy a felhőbe, vagy akár új munkafolyamat is indulhat ez alapján.