Technology

steve ballmer ces
Forrás: microsoft.com

Utoljára szerepel a Microsoft a CES-en

Utoljára nyitja meg a világ legnagyobb információtechnológiai és elektronikai seregszemléjének tekintett CES kiállítást a Microsoft.
Többféle hivatalos magyarázat látott napvilágot arról, hogy miért nem vesz részt 2013-tól a Consumer Electronics Show-n a Microsoft. A Las Vegasban megrendezett többnapos esemény a világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai és információtechnológiai kiállítása, amelyen a gyártók igyekeznek bemutatni legújabb, akár még félkész termékeiket is. Az eseményt évek óta a Microsoft bemutatójával nyitották meg, ami meglehetősen jó ingyenes hírverés volt a redmondi cégnek. Most azonban úgy tűnik a 2012-es kiállítás lesz az utolsó alkalom, hogy Steve Ballmer elsőként állhat ki a közönség elé, a továbbiakban egészen biztosan nem a Microsoft nyitja majd meg a kiállításokat.

Ballmer nem mutatott eleget (brighsideofnews.com)
Ballmer nem mutatott eleget (brighsideofnews.com)

A bejelentést követő nyilatkozatok ellentmondásosak, míg a Microsoft szerint a cég termékciklusai miatt nem tud különösebb újítást felmutatni az év elején, addig a CES szervezői szerint közös megegyezéssel történt a visszalépés. A gigaOM azonban arról cikkez, a Microsoft nem visszalépett és még csak nem is közös megegyezés történt, névtelen redmondi forrásai szerint a szervezők egyszerűen kirúgták a céget a kulcspozícióból. A kiállítás megnyitása és az azzal járó médiafelhajtás eddig garantálta a Microsoftnak, hogy az első napon vele legyen tele a sajtó, még akkor is, ha sokak szerint a bemutatók legtöbbször semmitmondóak és céltalanok voltak. A cég minden évben a CES-en próbálta bizonyítani, a vállalati szoftverek mellett a szórakoztatóelektronikához is ért, de úgy tűnik sem a közönséget, sem a szervezőket nem tudta meggyőzni, hiszen az Xbox óta nem mutatott fel nagy sikereket. Az idei kiállításon a tervek szerint az Xbox-ot, Nokia telefonokat, az új Windows-t és a Binget népszerűsíti.

A kiállítást megnyitó vállalat mindenképpen kiemelt médiafigyelemre számíthat, így elképzelhető, hogy már idén megindul a verseny a pozícióért. Arról, hogy milyen szempontok alapján választják ki a következő céget, amelyik a kiállítást megnyithatja még nem nyilatkoztak, ahogy az sem tudható, hogy a szerepet minden évben más tölti majd be vagy ismét állandó céget választanak. Habár a Microsoft visszalépése vagy kirúgása hírértékű, a redmondi cég érvelése nem teljesen alaptalan, amikor a kiállítás jelentőségét kérdőjelezik meg. A gyártók termékciklusai valóban a legritkábban igazodnak a januári időponthoz és sokszor csak prototípusokkal vagy éppen látványtervekkel tudnak felvonulni. Az sem elhanyagolható tény, hogy a nagy cégek ma már saját külön show keretében mutatják be új fejlesztéseiket, még a CES-től következetesen távolmaradó Apple teremtette ezt a hagyományt.