Technology

Android 1 milliárd
Forrás: Google blog

Ünnepel a Google - immár tízmilliárd app-letöltést jegyez a cég

Az Android applikációk piacteréről már több mint tízmilliárd alkalmazást töltöttek le a felhasználók. Veszélyben az Apple App Store vezető pozíciója?

Tízmilliárd: ennyi alkalmazást töltöttek le eddig az Android Market felületéről. Az első egymilliárd letöltést 22 hónap alatt érte el a piactér, érdemes ezzel összehasonlítani az utolsó egymilliárdot, amelynek elérésére mindössze egyetlen hónapra volt szükség. Az izmos véghajrában bizonyára nem kis szerepe volt az Amazon bestseller tabletjének, a Kindle Fire-nek, amely szintén a Google platformját használja.

Piaci sikerek
Piaci sikerek

A számok megfelelő értékeléséhez érdemes az Apple hasonló statisztikáiba is belemélyedni: az iPhone-ok, iPad-ek és iPod-ok alkalmazásait tartalmazó felületről 9 hónap alatt „fogyott” egymilliárd app. A legutóbbi komoly mérföldkőt júliusban érte el az Apple App Store, amikor megtörtént a 15 milliárdodik programbeszerzés.

Egyes elemzők szerint 2012 első felében történhet meg, hogy a Google e tekintetben leelőzi riválisát. Mások pedig nem győzik hangsúlyozni: a mennyiség (azaz, hogy milyen iszonyatosan sok applikációt töltenek le a felhasználók) leginkább reklámértékkel bíró adat, de ami az igazán fontos tényező, az a minőség: hogy a rengeteg app között milyen arányban vannak a tényleg hasznos, profi alkalmazások.

És e téren – több hozzáértő állítása szerint – azért egyelőre komoly az előnye az Apple-nek.

Eric „Google” Schmidt száját mindenesetre néhány órája hagyta el az „Android már megelőzte az iPhone-t” mondat. A párizsi LeWeb konferencián elhangzott nem túl szerény állítást többek között az olcsóbb árral, a több készülékkel és a nemrég megjelent Ice Cream Sandwich-csel (avagy Android 4.0) indokolta.

Most mindenesetre ünnepel a Google, méghozzá a 10 milliárdos határ átlépését a tízes szám jegyében: a szép eredményt elért felületen, azaz az Android Marketen 10 napon át 10 cent ellenében lehet megvásárolni néhány kiemelt applikációt (többek között a következőket: Endomondo Sports Tracker Pro, Swiftkey X, Asphalt 6 HD, Minecraft.)