Technology

uniflow_címlap
Forrás: socialapples.com

Menedzselt nyomtatás mobilról

Nem lesz különbség a mobil eszközökről és a hagyományos pc-kről való nyomtatás menedzselése között egy új megoldásnak köszönhetően.

Mobil platformokra is kiterjesztette UniFlow nyomtatásmenedzsment megoldását a Canon (illetve a többségi tulajdonában álló, németországi központú NT-ware). Az 5.1-es változata a mobil készülékekre (először az iOS-t futtató eszközökre) is kiterjeszti mindazt a funkcionalitást, ami eddig a hagyományos informatikai környezetben volt elérhető: a központosított felhasználókezelést és adminisztrációt, az egységes jelentéskészítés lehetőségét, valamint az egyszerű integrációt.

A Düsseldorfban rendezett sajtótájékoztatón Tonis Haamer, az NT-ware ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az újdonságok három területen is tetten érhetők: a nyomtatási feladatok feladásánál, a felhasználó azonosításánál és magánál a tényleges nyomtatásnál. A mobilról történő nyomtatáshoz elég egy email-t küldeni a megadott címre; a nyomtatandó szöveg lehet a levél törzsében vagy mellékletében is, de például a GoogleDocs-ból is közvetlenül lehet nyomtatni. A felhasználó azonosításához használható a személyes email-cím vagy a Google-azonosító: a UniFlow-szerver ezeket ellenőrzi és összeveti a belső felhasználónevekkel, egyúttal ellenőrizve azt is, hogy a felhasználónak milyen jogosultságai vannak, illetve nem lépte-e még túl a költségkeretét.

Beállítási lehetőségek az iPad-en
Beállítási lehetőségek az iPad-en

A tényleges nyomtatásra csak azután kerül sor, hogy a felhasználó a nyomtatónál hitelesítette magát, például az email-ben visszakapott PIN-kód segítségével vagy a vállalati mágneskártyával. Mivel a UniFlow egységesen kezeli a teljes nyomtatási környezetet, a mobilról elküldött dokumentumok bármelyik készüléken előállíthatók: ott, ahol az a felhasználónak kényelmes, vagy ott, ahol azt a szabályok lehetővé teszik. Az iOS-re fejlesztett UniFlow app ráadásul a nyomtatási opciók beállítását is lehetővé teszi, a rendszer pedig arra a készülékre küldi a dokumentumot, ahol a szükséges opciók (például a kapcsozás) rendelkezésre áll.

A felhasználók és a nyomtatók egységes kezeléséből számos előny fakad. Megoldható például, hogy a céghez látogatók a mobiljukról nyomtathassanak: elküldik a dokumentumot, a rendszertől kapnak egy egyszer használatos kódot, és a rendelkezésre bocsátott nyomtatón előállíthatják a papírokat. Ehhez különféle szabályokat is be lehet állítani, mondjuk csak legfeljebb öt oldalt nyomtathatnak. De a szabályok betartatása és a költségek figyelése a belső dolgozók esetében is ugyanígy működik, és nem csak a Canon, hanem a HP és a Xerox nyomtatóival is.