Technology

Gyorsabb és egyszerűbb lesz a .hu regisztráció.     (forrás: techprodigy.net)
Gyorsabb és egyszerűbb lesz a .hu regisztráció. (forrás: techprodigy.net)
Forrás: techprodigy.net

Új TLD-k jönnek

2012 januártól nyílik lehetőség arra, hogy cégek és szervezetek új, legfelső szintű domaineket jegyezzenek be. A domain regisztrációkat felügyelő ICANN legújabb javaslata szerint akár márkanevek is bejegyezhetőek domainként.

Hatalmas előrelépésnek nevezte az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) legújabb javaslatát Rod Beckstrom, a domainnevek bejegyzését és felügyeletét végző nonprofit szervezet ügyvezető igazgatója. Az újonnan elfogadott szabályozás szerint szervezetek és cégek is kérhetik, domainek bejegyzését. Ezzel a változtatással megnyílik az út afelé, hogy az eddigi általános nevek mellett cégnevek és szervezetek nevei is TLD-ként funkcionáljanak. Az új szabályozás szerint bármilyen szót be lehet jegyezni, tehát jöhetnek az országnevek vagy akár szabadon választott szavak. Ez a lépés egészen új távlatokat nyithat a cégek számára a brandingben illetve a marketingben, innentől lehetővé válik számukra, hogy saját domainjükön belül reklámozzák termékeiket és ne kelljen egyes márkákhoz külön oldalt létrehozniuk. A termék.márka formátum mellett lehetséges lesz az is, hogy a felhasználók saját email címeik mögé illesszenek márkaneveket, egy-egy ilyen cím a név@szervezet.márkanév formátumban jelenhetne meg.
Segítik a brandinget
Segítik a brandinget

Az új domain nevek regisztrációjának kérelmezésére 2012 január 12 és 2012 április 12 között lesz lehetőség, a két időpont között benyújtott kérelmeket fogja elbírálni az ICANN. A kérelmezőknek egy 300 oldalas dokumentumot kell kitölteniük, amiben a szervezet képviselői olyan információkat is kérnek, mint cégek esetében az üzleti tervek. A kérelem benyújtása önmagában 185 ezer dollárba kerül, amennyiben a felügyelet engedélyezi a kért domainnév bejegyzését a teljes eljárás körülbelül 2 millió dollárba kerülhet Beckstrom szerint. Ez az összeg tartalmazza az ICANN számára fizetendő 400 ezer dolláros eljárási költséget valamint a járulékos jogi és egyéb kiadások költségeit is.

A domainnevek kiadásánál az ICANN előnyben részesíti a szervezeteket és a civil kezdeményezéseket, Beckstrom példája szerint az számítástechnikai eszközöket gyártó Apple és az Almatermelők Szövetsége közül a felügyeleti szerv az utóbbit számára jegyezné be a .apple domaint. Jelenleg 22 TLD létezik, az ICANN számításai szerint ez a szám most akár 4000 új domainnévvel növekedhet az elkövetkező években. A nonprofit szervezet évente körülbelül 1000 kérelem elbírálására és bejegyzésére képes, így a várható rohamot követően nagyjából négy évbe telik majd az összes új kérelem elbírálása. Ez azt is jelenti, hogy azok a cégek, amelyek nem jelentkeznek időben a következő öt évben nem fognak tudni saját domainnevet bejegyezni.

Rod Beckstrom, az ICANN vezérigazgatója jelenleg egy kéthónapos, húszállomásos világkörüli úton vesz részt, ahol előadásokon hívja fel a figyelmet az új TLD-k bejegyzésének lehetőségére.