Technology

Új alkalmazásközpontú hálózati infrastruktúra a Ciscótól

A Cisco új alkalmazásközpontú infrastruktúrát (Application Centric Infrastructure - ACI) és nyílt partneri ökoszisztémát jelentett be.

Az ACI az első olyan adatközpont- és felhőalapú megoldás, amely az üzleti alkalmazásokhoz szükséges fizikai és virtuális hálózati erőforrások teljes átláthatóságát és integrált kezelését biztosítja, olvashatjuk a fejlesztő közleményében. Az ACI megoldás fő alkotóelemei az Application Policy Infrastructure Controller (APIC), a Nexus 9000 portfolió, és az NX-OS operációs rendszer továbbfejlesztett verziója.

Az internet új szakaszában, a „Minden a hálón” („Internet of Everything”) trend elterjedésével az alkalmazások gyors és konzisztens működése a korábbiaknál is nagyobb jelentőséggel bír. A felhasználókat, alkalmazásokat és adatközpontokat összekötő egységes hálózatok szerepe ezért kiemelten fontossá válik a nagyteljesítményű alkalmazások kiszolgálásában.

Manapság az informatika összetettsége és rugalmatlansága nagyrészt abból adódik, hogy a jelenlegi technológiák nem támogatják a közös architektúrát, és az alkalmazások teljesítményét befolyásoló technológiai elemek nem átláthatók. Az ACI bevezetésének célja az informatikai terület minden komponensének – hálózat, adattárolás, számítás, hálózati szolgáltatások, alkalmazások, biztonság – kompromisszumok nélküli egységes kezelése.

Az ACI egyesíti a szoftverek, hardverek, rendszerek és az ASIC-ek innovációját egy dinamikus, alkalmazásalapú hálózati stratégiával, így az alkalmazások bevezetésének ideje a Cisco szerint hónapokról percekre csökken. Az ACI mindezt a fizikai és virtuális hálózatok egységesítésével, illetve rendszer- és alkalmazásszintű biztonsággal, szabályozással és átláthatósággal valósítja meg. A Cisco ACI adatközpont-kapcsolási innovációival az alkalmazásfejlesztő csoportok azonnali visszajelzést kapnak és a bekerülési és üzemeltetési költségek akár 75 százaléka is megtakarítható.

A Cisco ACI megoldás hardveres alkotóelemei a Nexus 9000 portfólió és az Application Policy Infrastructure Controller (APIC). A Nexus 9000 az iparágban szabadon hozzáférhető és a saját fejlesztésű ASIC alkalmazásával a legkedvezőbb ár/teljesítmény arányt nyújtja, és biztosítja az 1/10G és 10/40G, illetve a későbbi 100G adatátvitelhez szükséges portsűrűséget is. A Nexus 9000 portfoliót a legújabb rendszerinnovációk jellemzik, mint például az első belső backplane nélküli moduláris kapcsoló, amely egyszerűbb felépítésű, megfelelő védelmet, hatékony energiafelhasználást és hűtést biztosít, így a meghibásodások közötti átlagos időszak megduplázódik.