Technology

Samsung mobil RAM
Forrás: Samsung
EUV technológia

Új, 16 gigabájtos mobil RAM a Samsungtól

A koreai óriás - amely egyúttal a memórialapkák egyik vezetője gyártója - bemutatta mobiltelefonokba szánt legújabb RAM lapkáját, amely az extrém UV litográifiai (EUV) technológiával készül.

Sajtóértesülések szerint megkezdte az első, EUV technológiával készülő, 16 gigabájtos, LPDDR5 mobil RAM lapkájának a gyártását a Samsung. Az EUV technológia lézert és fényre érzékeny kémiai anyagokat használ a szilícium szelet megmunkálásához. A fejlesztés áttörést jelent a Samsung memóriagyártási képességei tekintetében, és versenyelőnyt biztosít a riválisaival szemben.

Ami a technikai részleteket illeti, az új memórialapka 16 százalékkal gyorsabb adatátvitelt (6,4 Gbps) kínál, mint az előző, 12 gigabájtos RAM, miközben a mérete 30 százalékkal kisebb. Ez jelentős előrelépést jelent a mobil RAM-ok piacán, mivel az egyre apróbb alkatrészek lehetővé teszik az okostelefon-gyártók számára, hogy még karcsúbb kivitelű mobilokat készítsenek, illetve nagyobb hely marad más összetevők, például az akkumulátor számára.