Technology

4k tv
Forrás: ITB

Jövőre borotvaéles képeket nézhetnek a japánok

A világon elsőként több mint nyolcezer képpontos felbontású (úgynevezett 4K rendszerű) tévésugárzás indul Japánban 2014 júliusában.

Az ultranagy felbontású műsorszórás (UHDTV) 3840x2160 képpontot jelenít meg, így a nagyfelbontású tévéadásnál (HDTV) mintegy négyszer részletesebb képet ad. A japán belügyi és távközlési minisztérium eredetileg 2016-ra tervezte az UHD-tévéadások bevezetését, de helyi lapértesülések szerint a szigetország lakói már a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokság döntőjét is a jelenleginél négyszer nagyobb felbontásban nézhetik majd, ha rendelkezni fognak az ehhez szükséges készülékkel. 

Elemzők szerint a lépéssel a kormány a Toshiba, a Sharp, a Sony és a Panasonic által gyártott ultranagy felbontású televíziókészülékek eladásainak akar hátszelet adni. A méregdrága készülékek iránti kereslet ugyanis jelenleg elmarad a várttól, elsősorban azért, mert azok előnyeit UHDTV-s műsorok hiányában nem tudják kihasználni a vásárlók. A 4K-s adást először távközlési műholdakról kezdik majd sugározni, később pedig kábeltévén is elérhető lesz.

Egyébként már folyik a 4K-nál is négyszer nagyobb felbontást biztosító, 8K rendszerű műsorszórás előkészítése. A minisztérium állítólag 2016-ban tervezi megindítani a 7680x4320 képpontos felbontású próbaadást.