Technology

k_címlap
Forrás: bionicblong.com

Górcső alá vették a szuperszámítógépeket

Nem változott a tíz leggyorsabb szuperszámítógép listája, de a friss lista mégis figyelemreméltó: újabb határt léptek át a rendszerek.

Gyorsabb, mint a listában utána következő hét rendszer együtt: a Fujitsu által készített, a japán Riken Számítógéptudományi Intézetben (AICS) működő K Computer nem csak megőrizte vezető helyét a világ leggyorsabb szuperszámítógépet összesítő legújabb Top500 listában, hanem alaposan bele is húzott.

Ami nem látszik: 700 ezer processzor
Ami nem látszik: 700 ezer processzor
Már az előző lista készítése idején is az első volt a K Computer, (8,16 petaflops-szal), pedig akkor még nem is volt teljesen készen. Mostanra viszont mind a 705 024 SPARC64 processzort bekapcsolták a rendszerbe, amelynek teljesítménye (a számítástechnika történetében először) így meghaladja a 10 petaflopsot – egészen pontosan 10,51 petaflops. A flop a lebegőpontos (tört számokkal végzett) műveletek angol rövidítése, a peta pedig az ismert előtag, vagyis a 10 petaflops azt jelenti, hogy a számítógép ezerszer ezermilliárd ilyen műveletet tud elvégezni egy másodperc alatt. Még értékesebbé teszi első helyét, hogy sok más vetélytársával ellentétben nem grafikus processzorokkal érte el ezt a teljesítményt (ilyet használ például a második, a negyedik és az ötödik helyezett, illetve összesen 39 rendszer az első 500-ból).

Az első tíz sorrendjében nem történt változás júniushoz képest (ilyen sem fordult még elő a toplista 1993-től írott történetében), ami azért nem jelenti azt, hogy ne lettek volna figyelemre méltó fejlemények. A mostani 500. helyezett fél évvel ezelőtt még a 305. helyen állt, a listán szereplő gépek együttes teljesítménye pedig 58,7 petaflopsról 74,2 petaflopsra nőtt. A listára kerüléshez legalább 50,9 teraflopsos teljesítmény kellett (egy petaflops ezer teraflopsnak felel meg); ez több, mint amivel 2004-ben az első helyezett büszkélkedhetett

Kína megerősítette második helyét az országok listáján: 75 szuperszámítógép működik az országban (fél évvel ezelőtt 62 volt), amit csak az Egyesült Államok tud felülmúlni; Japán, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország csak utánuk következnek. A legtöbb rendszert és a legnagyobb összesített teljesítményt az IBM szállította (223 gép köthető a nevükhöz); a gépek számát tekintve a HP áll a második helyen, de a teljesítményben a Fujitsué a második, a Cray-é pedig a harmadik hely. A rendszerek háromnegyede ugyanakkor Intel processzorokat használ. Még inkább megugorhat a teljesítmény, ha az Intel közelmúltban bemutatott, egyelőre kísérleti stádiumban lévő sokmagos processzorai megjelennek a szuperszámítógépekben; ezekből már egy is több mint egy teraflopsos teljesítményt biztosít, tehát viszonylag kis rendszerekkel elérhető lehet a 10 petaflops feletti teljesítmény.

Kitér a jelentés a szuperszámítógépek áramfogyasztására is. 29 rendszer legalább egy megawatt energiát zabál fel, de például a K Computernek közel 13 megawattra van szüksége. Ezzel együtt az egyik legenergiahatékonyabb rendszer: elhasznált wattonként 830 megflops teljesítményt nyújt, ami jóval felülmúlja az 500 gép 282 megaflops/watt, illetve az első tíz 464 megaflops/watt mutatóját.