Technology

Forrás: wikipedia.org
Forrás: wikipedia.org

Tízéves a Wikipédia magyar nyelvű kiadása

A szolgáltatás tulajdonképpen csak újjászületett 2003 nyarán: első ízben 2001 májusában, nem sokkal az angol nyelvű eredeti után próbálták elindítani, de néhány hónapos kísérletezés után elhalt a kezdeményezés.

A magyar Wikipédia újraindítása és a legelső, az Omega együttesről szóló szócikk létrehozása Gervai Péter informatikus nevéhez fűződik. Az elmúlt tíz év alatt 235 ezer regisztrált és több százezer regisztrálatlan szerkesztő összesen 14 millió elvégzett szerkesztésének köszönhetően a szócikkek száma 243 ezer fölé nőtt.

Ezzel a magyar a huszonharmadik helyen áll a kétszáznyolcvan nyelvi változat rangsorában. Eddig hétszázhetvenöt tanulmányterjedelmű és magas minőségű szócikk érte el a kiemelt minősítést. A feltöltött képek, grafikák száma közelít a 42 ezerhez. Az említett mutatók alapján mára elmondható, hogy a Wikipédia a valaha volt legterjedelmesebb magyar nyelvű enciklopédia; szócikkei számával és terjedelmével olyan klasszikus tudástárakat is megelőz, mint az első önálló hazai nagylexikon, A Pallas nagy lexikona, az 1911 és 1935 között kiadott Révai nagy lexikona vagy az 1993 és 2004 között megjelentetett Magyar nagylexikon.