Technology

Szűts Béla
Forrás: FrontEndART

Tipikus példa

Másképp állunk a dolgokhoz, ha a múltban hasonló helyzetekben már megégettük magunkat. Jobban átgondoljuk, mekkora kockázatokat vagyunk hajlandóak vállalni, ha már van releváns testbevágó negatív tapasztalatunk. Így van ez az egyedi szoftverfejlesztések területén is. Egy megelőző, kevésbé sikeres projekt után az új projektekben mindig sokkal hangsúlyosabb szerepet kap a rendszer minőségének kérdése, valamint annak folyamatos monitorozása.

Seres József
Seres József
A Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) központi szoftvere (MyCite) – ahogy az a nagyobb rendszereknél már-már szokásos - az üzemeltetés során egy tipikus „spagetti-kóddá” fejlődött. A fejlesztés egy intézményi publikációs adatbázis kialakításával kezdődött, amely egy open source környezetben (MySQL/php) működő rendszer volt. Ez már a kezdetekkor is magában hordozta azokat a gyermekbetegségeket, mint a tervezési hiányosságok mellett a funkciók gyors és ad hoc jellegű fejlesztései, a modularitási és a karbantarthatósági követelmények nem megfelelő szintű betartása. Ezek mind a rendszer korai végét előrevetítő „spagetti-kód” kialakulásához vezettek – mondta el Seres József, az MTA Könyvtár és Információs Központ osztályvezetője, projekt-menedzser.

 

 

 

Makara B. Gábor
Makara B. Gábor
A problémák hatványozottan jelentkeztek, amikor a kisebb intézmény szintű szolgáltatást nagy, országos szolgáltatássá kellett kiterjeszteni. A felhasználók számának és az adatbázis méretének növekedése, továbbá a nem egyenletes terhelés sok kellemetlenséget okozott nekünk. Egy TÁMOP projekt keretében elindítottuk a MyCite szoftver újratervezését. Már a tervezés fázisában is egyetértettünk Makara B. Gábor MTA szakmai felelőssel és Holl András MTA KIK informatikai főigazgató helyettessel, hogy a fejlesztés és a szoftver-újratervezés valamennyi szakaszában a minőségellenőrzést kiemelten kezeljük. A követelmények keretein belül nem csak a megszokott, a terheléssel, a teljesítménnyel, a fejlesztendő termékkel kapcsolatos szokásos elvárásokat fogalmaztuk meg, de a forráskód karbantarthatóságát is, mint követendő célt tűztük ki magunk elé. Ennek folyamatos magas szinten tartásával kívántuk megteremteni a rendszer teljes élettartamán át tartó továbbfejleszthetőségét. Mindenképpen el kívántuk kerülni a fejlesztő cégtől, vagy magától a fejlesztő személyétől való függőséget is. A manapság tapasztalható intenzív fejlesztő fluktuáció idején, amikor a programozók évente váltanak céget a jobbnál jobb fizetés csábításának engedve, nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy nagy, országos rendszer fejlesztése esetén ilyen jellegű kockázatokkal keljen szembe néznünk. Olyan céget kerestünk, akik a hagyományos minőségbiztosítási feladatok ellátása mellett (manuális tesztelés, automatizált regressziós tesztelés, sérülékenység vizsgálat, terheléstesztelés stb.) objektíven, a fejlesztett kódból kiszámítható adatok alapján tudják mérni, monitorozni annak karbantarthatóságát, továbbfejleszthetőségét. Így esett a választásunk a FrontEndART-ra – nyilatkozta Seres József.

 

Szűts Béla
Szűts Béla
A fejlesztési folyamatokba integrálva, a forráskód minőségének monitorozására a QualityGate eszköz került beüzemelésre – mondta el Szűts Béla, a FrontEndART értékesítési vezetője, aki jelen esetben a MyCite2 minőségbiztosítási projekt projektvezetője is egyben. A megoldás által kapott eredményeket összevetjük a fejlesztési projekt speciális követelményeivel, mint például a fejlesztői keretrendszer egyedi kódolási követelményei. Ezek alapján pontosan meg tudjuk mondani, hol kell a kódban módosítani ahhoz, hogy a karbantarthatósága az elvárásnak megfelelő szintet elérje. De nem csak a forráskód minőségét vizsgáljuk. Folyamatosan figyelünk arra is, hogy kritikus hibák vagy sérülékenységhez vezető kódolási megoldások ne maradhassanak a szoftverben. Végeredményként azt várjuk, hogy az így kifejlesztett MyCite2 szoftver sokkal hosszabb életutat fog megélni, mint elődje. Célunk, hogy a magasabb kódminőségnek köszönhetően, a folyamatosan változó elvárásaihoz könnyebben és olcsóbban legyen hozzáigazítható a kész rendszer – mondta Szűts Béla.