Technology

4g_hang
Forrás: kreativ.hu

Terjed a 4G Hang

Szeptembertől a Magyar Telekom iPhone-os ügyfelei számára is elérhetővé válik a 4G Hang használata.

Szeptembertől a Magyar Telekom elkezdi iPhone-os ügyfelei számára is a 4G Hang opció tömeges aktiválását, így fokozatosan elérhetővé válik számukra a 4G Hang használata. A szolgáltatás április végi bevezetését követően először Samsung Galaxy S7-et és az ennél magasabb kategóriába tartozó modelleket használó ügyfelek számára nyílt lehetőség a 4G Hang használatára. Ezt az opciót a Telekom a mobiltelefon-gyártók közötti együttműködés függvényében folyamatosan kiterjeszti további készüléktípusokra is. A tervek szerint év végéig újabb több százezer előfizetőnél aktiválják majd a 4G Hang képességet, amely gyorsabb hívásfelépülést, HD hangminőséget és telefonálás közben is folyamatos, 4G sebességű mobilinternet kapcsolatot biztosít.

A 4G Hang használatának feltétele iPhone-ok esetén, hogy iPhone 6 vagy ennél magasabb kategóriába tartozó készülékkel rendelkezzen a felhasználó, és azon minimum iOS 10.3.3 vagy annál frissebb szoftververzió fusson. A készüléken a VOLTE (4G Hang) funkció alaphelyzetben engedélyezett, az erre vonatkozó beállítás a készülék Mobiladat-lehetőségek menüjében ellenőrizhető a „Hang és adat” megfeleltetéssel. Azok az ügyfelek, akiknél elérhetővé válik a 4G Hang opció, erről SMS értesítést kapnak. A szolgáltatás aktiválást egyedileg az ügyfélszolgálati csatornákon is lehet kezdeményezni.

A hazai szolgáltatók közül elsőként a Telekom indította el 4G hálózatán a hangszolgáltatást idén tavasszal. A VoLTE (Voice-over-LTE) technológia révén a hanghívások is a 4G hálózaton (nem pedig a 3G vagy 2G hálózaton) bonyolíthatóak le, ami a mobilhálózatok fejlesztése tekintetében is fontos lépcsőfokot jelent, hiszen a zökkenőmentesen kapcsolódó, teljesen IP-alapú hálózatok irányába tereli a mobilszolgáltatást.