Technology

T_4g
Forrás: news.com.au

Országos lett a „T” szélessávú mobilinternete

Október 17-én a Magyar Telekom átvette az NMHH pályázatán elnyert frekvenciablokkok használatba vételét lehetővé tévő engedélyeket. Így már október 18-tól 450 újabb bázisállomást kapcsol be, amivel 73 százalékosra ugrik a 4g szolgáltatás lakossági, kültéri lefedettsége.

Ugyanekkor az elérhető maximumra, maximálisan 150 Mbit/s-re növeli a 4g mobilinternet névleges letöltési sebességét a teljes 4g hálózatában. Az eddig tervezettnél gyorsabb fejlesztéssel 2015 első hónapjaira 80 százalékosra, 2015 végére pedig 93 százalékosra növeli az országos lakossági 4G lefedettséget.

A fejleményekkel kapcsolatosan Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója elmondta: „A Digitális Magyarország megvalósításának meghatározó állomása a frekvenciapályázat sikere. Ennek köszönhetően újabb lehetőségek nyílnak meg az ügyfelek előtt, valamint javul a vállalkozások és az ország versenyképessége. Készen állunk arra, hogy ügyfeleink érdekében haladéktalanul tovább bővítsük 4G lefedettségünket. Már holnap 450 újabb 4G állomást kapcsolunk be országosan, valamint a teljes hálózatban az elérhető maximumra növeljük a letöltési sebességet ügyfeleink részére. További dinamikus fejlesztéssel terveink szerint 2015 végére gyakorlatilag országos, 93 százalékos lakossági lefedettséget és kiváló szolgáltatásminőséget nyújtó 4G hálózatot építünk fel. A legmodernebb mobiltechnológia így a ritkán lakott vidéki kistelepüléseken élők számára is elérhetővé válik, csökkentve a digitális megosztottságot. A 4G országos kiterjesztése megkérdőjelezhetetlenné teszi a Telekom vezető pozícióját.”

A Telekom 4G hálózatát ma már több mint 250 ezer ügyfél használja. A közelmúltban lezárult frekvenciatenderen a szolgáltató elnyerte azokat a frekvenciablokkokat, amelyeket a ma átvett használatbavételi engedélyeknek köszönhetően ügyfelei számára a legelőnyösebben hasznosíthat. Az új frekvenciák alkalmasak a ma elérhető legjobb szélessávú technológiák, különösen a 4g/lte fejlesztésére, de alkalmasak a mobiltechnológia következő fejlesztési lépcsőfokára is (LTE Advanced), amelyet a Telekom már sikeresen tesztelt az Ericssonnal, szintén elsőként Magyarországon. A Telekom által forgalmazott készülékek 70 százaléka 4g-s, az októbertől kínált új, korlátlan tematikus mobiladat-opciók pedig ajánlati oldalról adhatnak újabb lökést a 4g mobilinternetezés további térnyerésének.

A Magyar Telekom 4g-lefedettsége 2014. okt. 17-ig
A Magyar Telekom 4g-lefedettsége 2014. okt. 17-ig

A Magyar Telekom 4g-lefedettsége 2014. okt. 17. előtt

 

A Magyar Telekom 4g lefedettsége 2014. okt. 18-tól
A Magyar Telekom 4g lefedettsége 2014. okt. 18-tól

A Magyar Telekom 4g-lefedettsége 2014. okt. 18. után