Technology

Vortuális pos-terminál (Forrás: geekwithlaptop.com)
Vortuális pos-terminál (Forrás: geekwithlaptop.com)
Forrás: geekwithlaptop.com

Telefonra költözött a bankkártya

Tegnaptól letölthető az az okostelefonokra szánt alkalmazás, amelynek segítségével MasterCard bankkártyával lehet fizetni szolgáltatóknál és internetes kereskedőnél anélkül, hogy fizikailag is használnák a plasztiklapot. Mégpedig függetlenül attól, hogy melyik mobiloperátor vagy bank szolgáltatását vesszük igénybe.

Végre egy olyan mobilfizetési megoldás került a nagyközönség elé, amelynek igénybevétele nem a mobilszámlát terheli, hanem egyenesen a bankszámláról fizetjük ki az árú vagy szolgáltatás ellenértékét. Erre már régóta volt igény, s az okostelefonok robbanásszerű terjedésével immár nincs akadálya, hogy ez a fizetési megoldás is virágzásnak induljon.

Vortuális pos-terminál (Forrás: geekwithlaptop.com)
Vortuális pos-terminál (Forrás: geekwithlaptop.com)

Ezt ismerte fel a Cellum, a Telenor, a Magyar Telekom és az FHB Bank, amikor világviszonylatban is egyedülálló, közös projektben létrehozták azt az ingyenesen letölthető mobilalkalmazást, amelynek segítségével a MasterCard bankkáryával rendelkező kártyabirtokosok – okostelefonjukat mintegy virtuális pos-terminálnak használva – távolról kényelmesen, gyorsan és biztonságosan fizethetnek. A MasterCard Mobile-t kezdetben három területen lehet használni: mobiltelefon-egyenleget lehet feltölteni, bizonyos szolgáltatói számlákat kiegyenlíteni, valamint  interneten fizetni.

Az alkalmazás letöltése és regisztrációja után a bankkártyát is regisztrálni kell a telefonon keresztül, ezután a vásárlónak már nem kell minden egyes fizetéskor megadnia kártyaadatait: sem a kártyaszámot, sem a bankkártya biztonsági cvc vagy pin-kódját. A kártyabirtokos mobiltelefonszámát, vagy kifejezetten a szolgáltatáshoz biztosított azonosítóját adja meg fizetéskor, és a telefonjára érkező, a tranzakció adatait tartalmazó fizetési kérést egy hat számjegyű, alfanumerikus titkos kód megadásával (mPIN) erősíti meg. A MasterCard Mobile-lal jelenleg a Telenor és a T-Mobile, illetve T-Home qr-kóddal ellátott e-számláit lehet kiegyenlíteni, vásárolni pedig a Bookline, a Bónusz Brigád, a Bortársaság és a GRoby kínálatából lehet.

A MasterCard Mobile alkalmazás iOS 4.0-ás (iPhone) és Android 2.2-es (vagy afeletti) operációs rendszert használó okostelefonokkal használható. De azok a felhasználók se keseredjenek el, akik nem rendelkeznek ezen operációs rendszerek valamelyikét futtató okostelefonnal. Számukra a Telenor és a T-Mobile úgynevezett SIM Tool Kit alkalmazás letöltésével biztosítja a szolgáltatást.

A konzorcium az alkalmazást később kiterjesztheti a most debütáló Windows Phone operációs rendszert használó készülékekre is, de a symbianosok ne reménykedjenek, ezen a platformon nem lesz elérhető a MasterCard Mobile. Ez főként a Nokia okostelefon-tulajdonoskat érinti, egészen addig, amíg le nem cserélik telefonjukat Windows Phone-osra. (A Nokia egyébként a most zajló Nokia Worldön mutatta be első ilyen jellegű okostelefonjait, a Nokia Lumnia 800-at és a Lumnia 710-et.)

A Magyar Nemzeti Bank 2011. első féléves adatai szerint Magyarországon több mint 3,6 millió MasterCard márkájú bankkártya van forgalomban, így a hazai kártyaállomány jelentős része használható a MasterCard Mobile alkalmazásban, amely a hazai kártyákon kívül fogadja a külföldi kibocsátású MasterCard kártyákat is.