Technology

adó
Forrás: wordpress.com

Távközlési adót eltörölni szükséges

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy törölje el a távközlési szolgáltatók árbevételen alapuló különadó-fizetési kötelezettségét. Budapest azonban nem hátrál és kész védeni igazát az Európai Bíróság előtt is.

Az Európai Bizottság szerint a tavaly októberben bevezetett különadó nem egyeztethető össze az uniós távközlési jogszabályokkal, mivel az adóból származó bevétel a központi kormányzati költségvetést gyarapítja, nem pedig a távközlési ágazat specifikus szabályozási költségeinek ellentételezésére szolgál, ahogy azt a hivatkozásul szolgáló engedélyezési irányelv előírja.

Perek indulhatnak (Forrás: northwest.inetgiant.co.uk)
Perek indulhatnak (Forrás: northwest.inetgiant.co.uk)

Magyarországnak november végéig tájékoztatnia kell Brüsszelt arról, hogy milyen intézkedésekkel kívánja biztosítani az uniós távközlési jogszabályok megfelelő alkalmazását. Amennyiben ezt elmulasztja, a Bizottság az ügyet az Európai Bíróság elé terjesztheti. A magyar kormány azonban kitart a különadó fenntartása mellett és vállalja az erről szóló vitát az Európai Bíróság előtt is – reagált a brüsszeli bejelentésre Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.
Mint ismert, a távközlési különadó bevezetése miatt az Európai Bizottság idén márciusban indított jogsértési eljárást Magyarországgal szemben. A magyar hatóságok válaszukban ragaszkodtak ahhoz az állásponthoz, hogy az adó kivetése nem ütközik a közösségi jogszabályokba. Brüsszel ugyanis tévesen hivatkozik az engedélyezési irányelvre, amely alapján az adót igazgatási díjnak tekinti, így a belső piaci szabályoknak való megfelelését kéri számon.

A kormány szerint a távközlési adó valójában nem igazgatási díj, hanem közvetett adó, ami tagállami hatáskörbe tartozik. A Bizottság hasonlóságot vél felfedezni a magyar távközlési adó és az ugyancsak a hírközlési szektort sújtó francia és spanyol különadó között, amelyeket formailag azért vezettek be, hogy a bevételből kárpótolják a közszolgálati televíziókat a reklámbevételek megszűnése miatt. Brüsszel idén márciusban citálta a két országot az Európai Bíróság elé és álláspontja szerint a majdani ítélet mérvadó lesz a magyar eljárás szempontjából is. Amennyiben az Európai Bíróság a Bizottságnak ad igazat, akkor az érintett távközlési cégek egyesével a bíróságokon indíthatnának pert a magyar állam ellen, a befizetett adó teljes vagy részleges visszafizetését követelve.