Technology

Pannon Egyetem
Forrás: ITB

Támogatja az EU a nemzetközi élvonalba tartozó ict-kutatásokat

Nemzeti Koordinációs Központ alakul infokommunikációs technológiák kutatására és piaci bevezetésére több kutatóhely együttműködésével a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán, Veszprémben.

Az EU stratégiai témákban támogatja nemzeti koordinációs központok létrehozását, amelyek összehangolják az ország kutatási és innovációs kapacitását az adott területen. A Pannon Egyetem a Kecskeméti Főiskolával és a Kanizsa Felsőoktatásáért Alapítvánnyal konzorciumban ilyen központ megalapítását pályázta meg sikerrel a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által meghirdetett Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében.

A projekt vezetője, Bertók Botond, a Pannon Egyetem egyetemi docense tájékoztatójában elmondta: a konzorcium az Európai Uniótól és az államtól 1,4 milliárd forint támogatást kap a központ kialakítására és a kapcsolódó kutatási programok megvalósítására. A központ feladata az információs és kommunikációs technológiákhoz kapcsolódó EU pályázati konzorciumok kialakítása, valamint az akadémiai hálózatban jelenlevő kutatói kapacitás hasznosításának segítése nemzetközi ipari alkalmazási területeken. Társadalmi feladata továbbá a fejlett infokommunikációs technológiák széles körű elterjesztése, azok megismertetésével, bizalmi és biztonsági kérdéseinek megválaszolásával.