Technology

index_lsk
Forrás: ITB

Tábla előtt, kollaboratívan (x)

Az interaktív táblarendszerek Magyarországon először az oktatásban jelentek meg. Ezen a területen ma mintegy 18 ezer tábla üzemel, ebből körülbelül 10 ezret az LSK szállított az elmúlt tíz évben.

Az üzleti világban azonban nálunk még nemigen terjedt el használatuk, pedig kiváló kollaborációs eszköz, legyen szó a legelemibb ötletelésről vagy a legmagasabb szintű döntéshozatalról – jellemzi a hazai piacot Leveli András, az LSK Hungária Kft. üzletágvezetője.


Az eszköz nagyszerűen megállja a helyét minden olyan helyen, ahol problémát kell megoldani, információt kell megosztani. Sőt, kiválóan illeszkedik az egységes vállalati kommunikáció (Unified Communication) kialakítására irányuló törekvéseihez is, így jól integrálható az IT-stratégiákba: eleve digitálisan működik, így a felületén elhelyezett szövegek, ábrák stb. azonnal elmenthetők. Ennek révén például egy megbeszélés után a feljegyzések rögtön továbbküldhetők e-mailben, mobiltelefonra vagy egyéb eszközre.Számos terület mellett az építőipar, illetve a mérnöki tervezés is profitálhat az intelligens táblák és a hozzájuk kapcsolódó rendszerek bevezetéséből. „Nem is annyira magáról a tervezési folyamatról van szó, hiszen azt minden mérnök elvégzi saját munkaállomásán az ismert tervezőszoftverekkel. Sokkal inkább támogatja a terv(rajz) közös áttekintését, ügyfélnek való prezentálását, a felmerülő problémák ugyancsak közös megoldását” – magyarázza Leveli András. A lokális megoldás természetesen kibővíthető egy adatkonferencia rendszerrel, amelynek jóvoltából több, a világ bármely pontján található interaktív tábla összeköthető. A hagyományos webkonferenciához képest a többlet az, hogy a kollaboráció révén a munkatársak ugyanabban a dokumentumban dolgozhatnak és azonnal foganatosíthatók a módosítások, mintha csak ugyanabban az irodában ülnének a felek.


Az interaktív táblák nagy általánosságban egy számítógéppel összekötve működnek, így válik lehetővé, hogy az eredeti terven átszerkesszünk egy rajzot, átírjunk egy számot, megjelöljünk nyíllal vagy bekarikázzunk valamit, kiegészítsünk egy anyaglistát, s az egészet ellássuk jegyzetekkel. A multitouch kialakításnak köszönhetően akár többen is dolgozhatnak a táblán, az érintőképernyős okostelefonokon vagy tableteken megszokott módon: ujjmozdulatokkal lehet kicsinyíteni, nagyítani, elfordítani és kézírást felismerni.


Az LSK ez év januárjától megújult megoldásokkal – más szektorokat is célba véve – forgalmazza az üzleti felhasználóknak interaktív rendszereit többfajta méretben és kialakításban. Kisebb méretben az LCD kijelzős, nagyobb méretben a projektorral egybeépített rendszerek érhetők el, mind fali, mind mobil verzióban. A tábla egyébként közösen fejlesztett interfészek révén olyan iparági szabványokkal működik együtt, mint például a 3D-s épületinformációs modellező, illetve az elterjedt CAD/CAM szoftverek.

Mindennek, mondani sem kell, jelentős költségcsökkentő hatása van. Utazási és járulékos költségek takaríthatók meg, ellenben a hatékonyság növekedhet, így egy interaktív rendszer bevezetése rövid idő alatt megtérül.

További információk az alábbi weboldalon találhatók: http://smart.lsk.hu/business (X)