Technology

nyiregyhaza_11
Forrás: karpat-medence.hu

Nyíregyházán kezdődik

A Digitális Magyarország egyik első átfogó alprogramja Nyíregyházán veszi kezdetét, 2015-ben költségvetési forrásból 1,7 milliárd forint értékben valósulnak meg digitális fejlesztések a megyeszékhelyen. Idén intelligens városi szolgáltatásokat vezetnek be, fejlesztik a közoktatási intézmények informatikai és infrastrukturális rendszerét, és 6000 helyi lakos számára biztosítanak informatikai eszközöket.

Magyarország csak úgy maradhat meg a komoly munkával kivívott, fenntartható növekedési pályán, ha képes megvetni a lábát a digitális korban. Ezért a kormány piaci szereplők és intézmények bevonásával a Digitális Magyarország elnevezésű program keretében soha nem látott léptékű, az egész országra kiterjedő infokommunikációs fejlesztéseket hajt végre – jelentette be Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter 2015. március 19-én, a kezdeményezés egyik első állomásán, Nyíregyházán.

A nyíregyházi fejlesztések során tovább bővül a lakosság által elektronikusan intézhető ügyek köre, három új, korszerű ikt-eszközökkel felszerelt kormányablak nyílik. Az alprogram részeként többfunkciós városkártyát hoznak létre, és a közterületek biztonságát növelő rendszereket építenek ki.

A kormány egyik piaci partnere, a Magyar Telekom, saját költségén hálózatfejlesztést hajt végre, amelynek révén több mint 7000 háztartásba jut el a minőségi, vezetékes szélessáv, és 2015 végére a városban minden háztartás számára elérhetővé válik a 30 Mbps sebességű internet-szolgáltatás. Emellett a vállalat tovább építi a nagy sebességű 4g/lte mobilhálózatot Nyíregyházán és környékén, és folytatja Telekom Okosdigitális nevű oktatási programját, amelynek keretében az elmúlt két évben közel 3000 diákot oktattak a városban az internet biztonságos és tudatos használatára. A rászorulóknak gyakorlati informatikai tudást nyújtó felnőttoktatási program is indul, és a hátrányos helyzetű tanulók számára felzárkózó képzéseket szerveznek.

Christopher Mattheisen vezérigazgató, Magyar Telekom
Christopher Mattheisen vezérigazgató, Magyar Telekom

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója elmondta: „Nyíregyháza az első olyan város, ahol a digitális infrastruktúra, az arra épülő szolgáltatások és a használatukhoz szükséges kompetenciák fejlesztése egyszerre valósul meg. Örömmel számolok be arról, hogy vezetékes hálózatépítésünk márciusban már az építéssel folytatódik, Okosdigitális programunk pedig gyakorlati tudást adó ingyenes oktatásokat szervez már most Nyíregyházán és a régióban, annak érdekében, hogy diákok és felnőttek egyaránt biztonságosan és tudatosan használhassák a digitális világ eszközeit és felületeit.”

 

 

Kovács Ferenc polgármester, Nyíregyháza
Kovács Ferenc polgármester, Nyíregyháza
Kovács Ferenc,
Nyíregyháza polgármestere az alprogrammal kapcsolatban úgy fogalmazott: „Eljött az ideje, hogy a nyíregyházi járás minden lakója beléphessen a digitális korba, részesülve annak előnyeiből.”