Technology

iPad kid
Forrás: youtube

Szűrőkkel felszerelt szülők?

A legkisebb brit gyerekek harmadának saját mobilja van; emellett játékkonzol, zenelejátszó, síkképernyős tévé terén sem szűkölködnek. A kormány elsősorban az internetezésük ellenőrzésére ügyelne, méghozzá szűrők alkalmazásával.

A Westcoastcloud nevű cég felmérésének egyik legérdekesebb adata szerint az Egyesült Királyságban a tíz év alatti gyerekek harmadának van saját mobiltelefonja. Nem is akármilyen mobilja: minden tizedik kissrác okostelefonnal rendelkezik.
Az első iPad-em     (forrás: youtube)
Az első iPad-em (forrás: youtube)

Nem állnak rosszul a gyerkőcök egyéb technológia terén sem: 16 százalékuknak van saját laptopja, 18 százalék pedig síkképernyős tévén nézi a mesét a szobájában. Negyedük e-mailcímmel is rendelkezik (feltehetően a már írástudók, bár lehet, hogy a szülőket alkalmazzák levélírásra), 8 százalékuk tagja valamely közösségi oldalnak (amelyekről ugyebár köztudott, hogy többnyire korhatárhoz kötik a belépést – a Facebook például 13 éves kor  alatt nem használható. Elvileg.) A legkisebb korosztályhoz tartozók negyedének van Nintendo Wii-je, 16 százaléknak pedig saját digitális zenelejátszó eszköze. A legdurvább, hogy minden huszadik tíz év alatti srácnak saját iPad is van a tulajdonában.

A kutatás során természetesen a szülőket kérdezték meg (összesen kétezer családot vontak be a felmérésbe), elsősorban a gyerekek biztonságos internetezése témakörben. A felnőttek többsége szerint a tízéves kor megfelelő abból a szempontból, hogy gyereknek saját telefonja legyen. Közel 70% úgy nyilatkozott, hogy azért vásárol készüléket csemetéjének, hogy kapcsolatban tudjon lenni vele, ha épp nincsenek együtt.

A felmérésben elhangzottak a számítógép- és internethasználat ellenőrzésével kapcsolatos kérdések is. A szülők alig több mint egytizede (12%) nyilatkozott úgy, hogy nem monitorozza a gyermek netezését. Több mint húsz százalék nem követi a gyerkőc közösségi oldalakon folytatott tevékenységét; viszont a szülők majd fele letiltotta bizonyos site-ok használatát a gyerekének.

Mivel – mint láthattuk –  már egész fiatalon is egyre több gyermek rendelkezik saját okostelefonnal, az internetezéshez ma már nem kell különösebb erőfeszítést tennie a kicsiknek. Így azonban a nethasználatukat sem igen lehet kontrollálni. A brit kormány egy nemrég megjelent jelentés ajánlásaira hallgatva fontolgatja, hogy törvénybe foglalja tartalomszűrő szoftverek kötelező telepítését a gyerekek által is használt internetkapcsolatokhoz.