Technology

k_címlap
Forrás: bionicblong.com

Szuperszámítógép segíti az agyműködést kutató projektet

Európa legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét helyezték üzembe a németországi Jülichben.

A JuQueen nevű berendezés az első európai szuperszámítógép, amelynek teljesítménye meghaladja az 5 petaflopot. Az IBM Blue Gene/Q elnevezésű technológiáján alapuló berendezésben összesen 458 752 processzormag dolgozik. A 28 hatalmas számítógép-szekrényben elhelyezett berendezést jéghideg ioncserélt vízzel hűtik, amely csaknem 30 fokra melegedik fel, mire távozik a rendszerből. A JuQuennnek nemcsak a hűtése igen környezetbarát, hanem rendkívül energiatakarékos is, 1 watt energia felhasználásával másodpercenként 2 milliárd számítási műveletet hajt végre.

A Jülich Supercomputing Centre (JSC) új büszkesége fontos szerepet kap az Emberi Agy Projekt (HBP/Human Brain Project) elnevezésű uniós programban, amely 87 európai intézet - köztük a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének - részvételével az idén kezdődik, és tíz évig tart.

A németországi berendezéssel az emberi agy működését tanulmányozzák modellvizsgálatokkal. Az 1 milliárd eurós projekt az idegrendszeri betegségek gyorsabb felismeréséhez, a betegségeket kiváltó folyamatok jobb megértéséhez és az új gyógymódok kidolgozását célzó kutatások felgyorsításához járul hozzá.