Technology

blockchain_egeszsegugy
Forrás: Coinjournal
Új területeken hódít a blokklánc

Szinte könyörög a technológiáért az egészségügy

A pénzügyi szektor és az energetika mellett az ellátási lánchoz kapcsolódó tevékenységeknél és az egészségügyben is egyre fontosabb szerepet játszik a blokklánc technológia. Május végén jön a Blockchaineum 2.0, ami az új alkalmazási területek mellett a jogi háttérbe és az eredményes „coin” kibocsátás rejtelmeibe is bepillantást enged majd.

Czeglédi Tamás, Blockchaineum
Czeglédi Tamás, Blockchaineum
Óriási pezsgés tapasztalható a blokklánc technológia kapcsán, csak idén és jövőre akár 10-20 ezer új kriptovaluta kibocsátásra lehet számítani, de a pénzügyi vonal mellett rengeteg új téma is megjelenik ezen a területen. A téma iránti érdeklődésnek köszönhetően a tavaly őszi blokklánc-konferencia után május 23-án itt folytatás, a Blockchaineum 2.0.

Új terepen

„A tavalyi konferencián mindenkinek azt ígértük, hogy a blokklánc technológia elsősorban a pénzügyi szektorban és az energetikában jelenik majd meg a közeljövőben. Ez így is van, azonban van két másik terület, amelyeken szintén látványos előrelépések vannak. Ezek közül az egyik az ellátási lánc, illetve annak teljes követése akár a gyógyszer-, akár az élelmiszeriparban, a szállítmányozástól egészen a kikötők menedzseléséig” – mondta Czeglédi Tamás, a rendezvény főszervezője.

A másik, a blokklánc technológia alkalmazása szempontjából rendkívül gyorsan fejlődő szektor az egészségügy. „Globálisan rengeteg új megoldás jelenik meg, és örömteli, hogy hazai újítások is vannak ebben a szegmensben. Az egészségügy előtt álló kihívások miatt adja magát a blokklánc technológia alkalmazása, hiszen mindenhol pontosan nyomon követhető, transzparens, megmásíthatatlan adatbázisokra van szükség. Úgy is fogalmazhatunk, hogy maga az egészségügyi terület szinte könyörög a blokklánc használatáért és most már az ágazat szereplői is kezdik felismerni ezt a lehetőséget” – fűzte hozzá a szakember.

Sokat kell még tanulni

A szakember szerint nagy kihívást jelent egyelőre, hogy meg kell tanulniuk az embereknek a kriptovaluták használatát, azonban ha ez sikerül, akkor a teljes befektetési piac átalakulhat. Ahogy Czeglédi Tamás fogalmazott, demokratizálódhat ez a terület is, hiszen azt látjuk, hogy azok a kis- és középvállalatok, amelyek rászánják magukat arra, hogy „coin” kibocsátásával gyűjtsenek pénzt, jelentős összegekre tehetnek szert. A blokklánc technológia alkalmazásával pedig megnyílik a lehetőség arra, hogy kis összeget a nagy profit reményében, nagy kockázattal fektessenek be az emberek. Ehhez azonban szükséges lenne a befektetés megkönnyítése, hogy például akár forintban is megtörténhessen, vagyis új megoldásokat kell még kifejleszteni.

„A fejlesztőket és az üzleti világot egyaránt edukálni kell, hiszen hiába látjuk mi, szakemberek, hogy a blokklánc jó megoldás lehet bizonyos problémákra, ha még úgy sem tud értelmes párbeszéd kialakulni a két fél között, ha megpróbáljuk moderálni ezt a diskurzust” – mutatott rá Czeglédi Tamás.

Összecsapnak a blokklánc-lovagok

A szakember szerint Magyarország nincs lemaradva a blokklánccal kapcsolatos fejlesztések, kutatások vonatkozásában, igaz, korántsem vagyunk az európai élmezőnyben. Európában Svájcban, Szlovéniában és Észtországban a legerősebb a blokklánc ökoszisztéma.

A Blockchaineum 2.0-án az Akvárium Klubban többek között téma lesz a kriptovaluta kibocsátás jogi vonatkozásairól, de bemutatkoznak olyan vállalkozások is, amelyek több tízmillió dollárt gyűjtöttek „coin” kibocsátásával. A rendezvény keretében tartják meg az első magyarországi blokklánc verseny, a Block Knights Contest döntőjét is, három csapat részvételével.