Technology

future_eye
Forrás: technonews987

Szemünk elé tárul a jövő

Szemüvegpremier Magyarországon: nyáron megérkezik a 3D-s tervezésű és nyomtatású okuláré.

A szemüveglencse-gyártás globális piacának japán kulcsszereplője, a HOYA a 3D-s technológia lehetőségeit kihasználva idén nyártól több európai országban, beleértve Magyarországot is premiersorozat keretében vezeti be a YUNIKU márkanévre keresztelt új, arcszkenneléssel és 3D-nyomtatással készülő szemüvegkeret és szemüveglencse termékcsaládját.

A nemzetközi szabadalommal védett innovációval lehetővé válik a teljes mértékben egyénre szabott szemüvegkeretek gyártása. Szakértők szerint ez az újítás akár iparági forradalmat is hozhat a globális szemüvegkeretek gyártói piacán, hiszen mára rendkívül technológia-intenzívvé vált ez a szegmens is. Maga a szemüveg így néz ki:


 

A hagyományos lencsék és keretek csak egy bizonyos fokig szabhatóak személyre. A keret és annak illeszkedése adott, a lencseparamétereknek ehhez kell igazodniuk úgy, hogy a lehető legjobb – azonban nem minden esetben ideális – látásélményt nyújtsák. Ezzel szemben a YUNIKU forradalmian új, látás-centrikus megközelítést alkalmaz. A 3D-s tervezés és nyomtatás lehetővé teszi, hogy a vásárló vizuális, kényelmi és esztétikai igényeinek megfelelően személyre szabható szemüveg készülhessen. Vagyis minden egyes emberi arc geometriájához, formájához tökéletesen igazodó, egyedi szemüvegkeret készíthető, amelybe a prémium minőségű lencsék tökéletesen illeszthetők.

Piaci tendenciák

A modern ember több mint ezer éve törekszik megtalálni a felmerülő látáshibák tökéletes korrekcióját. Tény, hogy a szemüvegkeretek és szemüveglencsék piaca – köszönhetően Földünk növekvő népességszámának, az egyre magasabb átlagéletkornak, valamint az urbanizációnak – dinamikusan nő. Nemzetközi statisztikák szerint ma már minden második ember látáskorrekcióra szorul, és a prognózisok további növekedést jeleznek. Vannak olyan térségek, országcsoportok, elsősorban a távol-keleti régióban, ahol a lakosságnak már közel 80 százaléka látáskorrekcióra szorul.

 

Az új technológiával készülő szemüveget a HOYA a 3D-s nyomtató szoftverekkel és szolgáltatásokkal foglalkozó Materialise-zal együttműködve alkotta meg.

„A 3D-technológiával készülő termékek forradalmasítják a szemüvegkészítés teljes folyamatát, divatot teremtenek, egyúttal jelentős kihatással lehetnek a teljes szemüvegkeret-gyártói piacra is, hiszen a mai fogyasztói trendeket látva az is elképzelhető, hogy 5-10 év múlva a tömeggyártott keretek háttérbe szorulnak. A jövő a perszonalizációé, a YUNIKU pontosan ezt testesíti meg, de nemcsak a keretben, hanem a lencsében is. A szemüveget viselők egyre nagyobb számban vágynak majd egyedi megjelenésre, tökéletes illeszkedésre, tökéletes látásra és prémium minőségre” – mondta Bácskai László, a Hoya Magyarország cégvezetője.