Technology

Bízunk a rendszergazdában (Forrás: whandassociates.com)
Bízunk a rendszergazdában (Forrás: whandassociates.com)
Forrás: whandassociates.com

Személyes bizalom irányít

Elsősorban információhiányra és a rossz tapasztalatokra vezethető vissza, hogy, hogy a kisvállalatok bizalmatlannak tűnnek a informatikai szolgáltatókkal szemben. A személyes bizalmat pedig nem egyszerű megnyeri egyetlen szolgáltatónak sem

A hazai kisvállalatok körében az üzleti beszerzések, döntések szinte teljes körét az informatikában is a bizalom határozza meg. Az Invitel és a BellResearch közös fókuszcsoportos kutatásában résztvevő cégek rendszergazdáit döntően valamilyen személyes ismeretség útján vagy ajánlással, esetleg a rokonságból választották ki. Gyakran több évre visszavezethető személyes nexusra, bizalomra épül a kapcsolat, és az így alkalmazott rendszergazda véleményét szinte minden kérdésben elfogadják. Ez a bizalom határozza meg az it-beszerzéseket is, ugyanis nem az ár játssza a meghatározó szerepet. A hardverek esetében például inkább támaszkodnak a döntéshozók a jól ismert rendszergazdára vagy a bevált beszállító véleményére, mint az árak összehasonlítására.

Bízunk a rendszergazdában (Forrás: whandassociates.com)
Bízunk a rendszergazdában (Forrás: whandassociates.com)

A vállalkozás növekedésével ugyanakkor annak informatikai rendszere is egyre komplexebb lesz. A megoldást azonban többnyire a szaktudás házon belül tartásában látják, és ettől csak akkor térnének el, ha házilag már nem képesek garantálni az adatok vagy az üzemeltetés biztonságát. Marton László, az Invitel ict üzletfejlesztési igazgatója szerint így egy néhány fős cég számára a teljes it-kiszervezés nem biztos, hogy a legjobb megoldás, mivel valószínűleg egyik félnek sem lenne kifizetődő. Azonban az adatközponthoz kapcsolódó szolgáltatások kapcsán nagy potenciál van a piacban.

Elsősorban informatikai vállalkozások, illetve az informatikai szakemberek látják a bérelhető informatikai megoldásokban rejlő lehetőségeket, bár felmerül az adatbiztonság kérdése.  Ez leginkább ott befolyásolja a beszerzést, ahol személyes, esetleg bankkártya-adatok kezelése történik, illetve a vállalkozás egy vállalatcsoport vagy külföldi tulajdonos befolyása alatt áll. A vállalkozások ilyenkor tipikusan szerverkihelyezéssel, a rendszerfelügyeleti feladatok kiszervezésével helyezik át a felelősséget egy másik szolgáltató vállára.