Technology

google_1
Forrás: ITB

Street View update: újra magyar városok utcáit rója a Google

Április 3-tól május végéig magyar városok utcáit fotózza a Google csapata, hogy friss képekkel tegye naprakésszé a Street View-t, azaz az Utcaképet. A szolgáltatás környezetünk olyan virtuális reprezentációja a Google Térképen, amely több millió panorámaképből áll; jelenleg 88 országban érhető el.

Akár egy hátizsák: a 18 kilós Trekker 15 kamerával pásztázza környezetét (fotó: ITB)
Akár egy hátizsák: a 18 kilós Trekker 15 kamerával pásztázza környezetét (fotó: ITB)
A hátizomban erősek ki is próbálhatták a Google sajtótájékoztatóján, milyen érzés gyalogosan segíteni az Utcakép frissülését. A tervek szerint ugyanis április és május során Budapesten, Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Székesfehérváron készít majd felvételeket a Google csapata. Ez alkalommal a fotók kezdetben a Trekker, majd később egy autó segítségével készülnek.

A Trekker egy 18 kilós, 15 kamerás, hátizsák formájú berendezés, amelyre egy fényképezőgép-rendszert erősítettek. Ennek segítségével az Utcaképben még több helyszín jelenhet meg – olyanok is, melyek autók, triciklik, kézikocsik és motoros szánok segítségével nem megközelíthetők.

A Trekkert egy operátor hordja a hátán. Menet közben a készülék 2,5 másodpercenként rögzíti a képeket, az eszköz tartójának tetején található 15 lencse segítségével. Ezek különböző irányba néznek, összesített képük révén kapjuk meg a 360 fokos panoráma látványt. A trekkert 6-8 óráig tudja működtetni az akkumulátora.

“A Google Térkép célja, hogy a Magyarországon élőknek és az idelátogatóknak friss, naprakész információt nyújtson, mindennapjaikat egyszerűbbé tegye. Ami a magánembereknek információ, az a vállalkozásoknak lehetőség. A vállalkozások keresésekor a fogyasztók több mint harmada használ térképeket és hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokat. A keresések során megjelenő adatlappal rendelkező vállalkozásoknak 94 százalékkal nagyobb esélyük van arra, hogy megbízhatónak tekintsék őket” - mondta Boros Botond, a Google magyarországi marketingvezetője.

Boros Botond a Google Street View képrögzítő eszközeit mutatja be (fotó: ITB)
Boros Botond a Google Street View képrögzítő eszközeit mutatja be (fotó: ITB)
 

Az Utcakép funkció frissítése során kiemelt figyelmet fordítanak a személyes adatok védelmére. A képek közzétételét megelőzően az összes felismerhető arc és rendszám automatikusan elhomályosításra kerül. A felvételek közzétételét követően is van lehetőség a további részletek elhomályosítására, a Hiba bejelentése gombra kattintva. (A weboldalon ez az elem a képablak jobb alsó sarkában látható, az alkalmazásban pedig a megjelölési gombról vagy a menügombról érhető el.)