Technology

verizon
Forrás: guardian.co.uk

Streaming videó a Verizontól

A Reuters információi szerint a Verizon szeretne 2012-től beszállni a streaming videó üzletágba, és megkezdte az ehhez szükséges tárgyalásokat.

A Reuters meg nem nevezett forrásokra hivatkozva biztosra veszi, a Verizon Communications jövőre megkezdi saját online videószolgáltatását. Az on-demand szolgáltatás a Netflixhez hasonló előfizetéses rendszerben működne, amelyhez a tartalmakat közvetlenül a jogtulajdonosoktól illetve a gyártóktól vásárolná a cég. A szolgáltatás a cég FiOS nevű már meglévő kábeles telefon és internetszolgáltatása mellett létezne és azt csak olyan helyeken ajánlaná, ahol a FiOS elérhetetlen. Ez a megoldás akár 85 millió potenciális előfizetőt jelentene a cég számára. Tartalom tekintetében a cég ugyanolyan csomagokban gondolkodik, mint a Starz Play vagy az Epix, illetve gyermekprogramokban, amelyeket a Walt Disney-től szerezhetne be. A Verizon már csak azért is lép időben, mert több cégnek, köztük a Paramount, a Lions Gate és az MGM tartalmait kínáló Viacomnak jövő szeptemberben jár le a Netflixszel között kizárólagos szerződése. A tartalmak felszabadulása megindíthatja a licitet a piacon, amelyen addigra már jelen lehet a Google, az Amazon, az Apple és a Microsoft is.

Működőképes (forrás: androidcentral.com)
Működőképes (forrás: androidcentral.com)

A Verizon Communications lépése nem feltétlenül logikus, hiszen a Vodafone-nal közös leányvállalata, a Verizon Wireless éppen egy héttel ezelőtt kavart kisebb vihart azzal a bejelentéssel, hogy kábeles televízió szolgáltatókkal szövetkezve bővíti vezetéknélküli internetszolgáltatását, amelyet a kábelszolgáltatók is felvehetnek termékpalettájukra. Annak ellenére, hogy az on-demand szolgáltatás egyelőre nem okoz különösebb kieséseket a kábelszolgáltatóknak, a Verizon megjelenése tovább erősítheti a piaci versenyt, lenyomva az árakat és az olcsóbb, rugalmasabb webes szolgáltatások felé terelve a felhasználókat. A kábelszolgáltatók természetesen nem szeretnének lemaradni a versenyben, így még idén nyáron összefogásra szólítottak fel annak érdekében, hogy tartalmaikat a weben is elérhetővé tegyék előfizetéses formában, egy TV Everywhere nevű program keretében, ám ez egyelőre csak ötletként létezik.