Technology

Csak egy maradhat?
Csak egy maradhat?
Forrás: ITB

Átalakul a Skype – lelépnek a felhasználók?

Már nem bízza a felhasználókra a csomópontosítást a Skype, hiszen a Microsoft belépésével központosodik a kiszolgálók fizikai helye.

Nem marad ”szárazon” a Skype a Microsoft akvizíciója után. A népszerű VoIP-szolgáltatás a jövőben szakít az eddig megszokott peer-to-peer (p2p) technológiával, amelyet egy hagyományosabb, központosítottabb architektúra vált föl, s hamarosan az összes linuxos kiszolgáló a Microsoft adatközpontjaiban üzemel majd. Az eddigi megoldás a felhasználókon alapult, vagyis az ő számítógépeik szolgáltak reléállomásként, illetve voltak a 48 ezer kliens által ellátott szupercsomó részegységei. Az elmúlt időszakban a felhasználók által fenntartott szupercsomók fokozatosan eltűntek, és az Immunity Security nevű vállalat felfedezése rámutatott, hogy a Skype Linux-alapú VoIP-rendszere már a Microsoft adattárházaiban működik. Mint azt az it-biztonsági cég kiderítette, a Skype-kiszolgálók immár a grsecurity nevű, biztonsági szempontokat előtérbe helyező operációs rendszer futtatják. Kiderült tehát, hogy a nagy átalakítást elsősorban biztonsági szempontok határozták meg, ugyanis a korábbi megoldás a felhasználók ismeretlen, nehezen ellenőrizhető szoftveres környezetében futtatta a programot.

Ez a jövőben másképp lesz. A biztonság mellett a hálózat stabilitása is javulhat az új topológiában, a kiszolgálókon futó szoftvert ugyanis pillanatok alatt tudja frissíteni a Skype. Ugyan az eredetileg kitalált rendszer rugalmasan és gyakorlatilag a végtelenségig skálázódott a felhasználók számának növekedésével, a gyorsuló ütemben növekvő felhasználói bázis kiszolgálása érzékenyebbé vált a szoftveres hibákra.

Az internetes fórumokon megjelent felhasználói találgatások arra utalnak, hogy a Microsoft nem a korábban felfedezett technikai nehézségek, hanem a felhasználók hatásosabb megfigyelhetősége érdekében változtatja meg topológiáját. (A változás aligha tesz jót ilyen értelemben a Skype hírnevének, ugyanis a posztok sorra arról tanúskodnak, hogy a felhasználók más VoIP-szoftvert keresnek majd – a szerk.)