Technology

Puli
Forrás: ITB

Sikeresen vizsgázott a magyar fejlesztésű holdjáró

Hazatért a marokkói sivatagból a Google és az XPRIZE Alapítvány nemzetközi holdversenyén résztvevő magyar Puli Space csapat rover prototípusa.

A holdjáró az Osztrák Űrfórum (ÖWF) által szervezett MARS2013 terepszimuláció keretében 2013. februárját az Észak-Szahara mostoha körülményei között töltötte, a csapat mérnökei műholdas kapcsolaton keresztül a budapesti Városházáról irányították. A küldetés hivatalosan az ÖWF bécsi kiértékelő konferenciájával zárult 2013. május 25-26-án. A holdjáró kiválóan teljesített a sivatagban és idén novemberben már a NASA által is használt Hold-analóg Hawaii PISCES központban szeretnék tesztelni.

A Puli Space csapata még 2012. karácsonyát követően bocsátotta útjára a holdjáró földi prototípusát, amely a kísérletsorozatot szervező Osztrák Űrfórum innsbrucki főhadiszállásáról konténerben kezdte meg egy hónapos útját a marokkói Erfoud környékén kialakított teszt helyszínre. A csapat két mérnöke február első hetében 2 napra kiutazott, hogy felélessze a szerkezetet és ellenőrizze a beállításokat. A hosszú út ellenére a rover, utazódobozából kivéve, a bekapcsolás után azonnal üzemképes volt és sikeresen felvette a kapcsolatot a budapesti Küldetésirányító Központtal.

A szimuláció keretében a Puli kipróbálhatta a jellegzetes körte alakú lábakkal felszerelt bárdkereket, amely a terepen nagyon jól vizsgázott. Mind tartósságát, mind terepmászó képességét bizonyította a speciális kerék konstrukció. Az I2.0 jelű tesztrover Marokkóban 16 napon át, köztük mind az 5 éles futási napon keresztül bírta karbantartás nélkül a terhelést. Hazaérkezését követően alapos vizsgálatoknak vetették alá, ellenőrizve, hogy a vázszerkezetben milyen változások, károsodások keletkeztek, illetve mennyi por hatolt be a burkolat alá (mindösszesen egy gyűszűnyi).