Technology

flu_virus.jpg
Forrás: TurboSquid
Olyan, mint a SETI

Segíti a víruskutatást a Pannon Egyetem informatikai rendszere

Csatlakozott a Folding@Home elnevezésű nemzetközi kutatási projekthez és közösségi számítási platformhoz a Pannon Egyetem is. A projekt elsődleges célja a koronavírus-járvány megállítása.

A világszintű Folding@HOME projekt lényege, hogy a koronavírus elleni vakcina kutatásához szükséges számítási feladatokat nem drága szuperszámítógépekkel végeztetik el, hanem egyszerűbb, olcsóbb, akár földrajzilag különböző helyen található gépek millióin. Ez az informatikai hálózat ugyanakkor kiválóan alkalmas az összetett, hatalmas számítási kapacitást igénylő modellezési feladatok elvégzésére. A programhoz való csatlakozási szándék a Pannon Egyetem Környezetmérnöki Intézet oktatói oldaláról indult, a kezdeményezést az intézményvezetés azonnal támogatta.

A távoktatásra áttért Pannon Egyetemen a rendszerbe állításhoz szükséges programokat első körben az informatikai oktatótermek gépeire telepítik fel. A nemzetközi kezdeményezéshez ugyanakkor a hallgatók saját otthoni számítógépeik ez irányú beüzemelésével is csatlakozhatnak, hiszen nagy előnye a hálózatnak, hogy a belépéshez nem kell informatikai tudás, és erős infrastruktúra sem. A Pannon Egyetem rövidesen 3-400, a hallgatók részvételével pedig akár több ezer processzorral is segíteni tudja a koronavírus nemzetközi kutatását.

„A Pannon Egyetem minden szabad informatikai kapacitását a nemzetközi program szolgálatába állítja. Az intézmény a hallgatók bevonásával egységesen támogatja azt a kutatási projektet, amelynek célja a koronavírus járvány megállítása”, mondta Dr. Domokos Endre a Pannon Egyetem Mérnöki Karának intézetigazgatója.