Technology

internet kkv
Forrás: out.mcorp.hu

Sebességkorlátozás a neten

Minden felhasználó számára nyilvánvaló, hogy a szolgáltatója által ígért maximális sebességet csak ritkán éri el kapcsolata, az sem titok, hogy a cégek olykor lassítják a forgalmat, ennek mértéke azonban változó.

A forgalom lassítása nem feltétlenül a gonosz nagyvállalatok kitolása a felhasználóval, ezzel a figyelmeztetéssel kezdi tanulmányát a német Max Planck Institute for Software Systems kutatója, Krishna Gummadi. A vezetése alá tartozó kutatócsoport egy saját fejlesztésű szoftver eredményeire támaszkodva mérte fel világszerte mely szolgáltatók milyen mértékben lassítják a felhasználók internet hozzáférését. Habár a felmérés nem reprezentatív, mégis képet ad arról, a világ mely országaiban folyamodnak a szolgáltatók drasztikusabb módszerekhez a szolgáltatás fenntartása érdekében. Gummadi megjegyzi, a forgalom lassítása nem minden esetben és nem feltétlenül a túl sokat letöltő netezők büntetése, olykor a zavartalan szolgáltatás fenntartása a cél.

Nem lesz olyan könnyű kihúzni
Nem lesz olyan könnyű kihúzni

Míg eddig a különböző filecsere hálózatok generálták a legnagyobb forgalmat, mára már számos legális online szolgáltatás terhelheti le akár aránytalanul is a hálózatot. Az online videóval és az egyre népszerűbb zenehallgatással, valamint a cloud szolgáltatásokkal az utóbbi években exponenciálisan emelkedett az adatforgalom, amit a hálózatok már egyre nehezebben szolgálnak ki. Az internetszolgáltatók a túlterhelést igyekeznek a forgalom lassításával megakadályozni, ami egyes esetekben akár észlelhető fennakadást jelenthet egyes felhasználóknál. A cégek a legtöbb esetben nem is titkolják, hogy alkalmazzák a technikát hálózatukon, ám hogy azt milyen mértékben vagy hogyan teszik már nem hozzák nyilvánosságra.

A kutatócsoport által készített felmérés helyenként érdekes eredményeket hozott, ezek szerint az egykori monopolhelyzetben lévő szolgáltatók, amelyek kiterjedt saját vezetékes hálózattal rendelkeznek ritkán lassítják a forgalmat, a legalacsonyabb aránnyal a Belgacom végzett, ami a tesztek 16 százalékában avatkozott be. Természetesen így nem meglepő, hogy a kisebb, kevésbé fejlett hálózattal rendelkező szolgáltatók végeztek az élmezőnyben, a leginkább közbeavatkozó a dubai-i Emirates Integrated volt, ami 90 százalékban korlátozta a hozzáférést. Habár a tesztek szerint minden szolgáltató lassítja valamilyen arányban a forgalmat, ez általában a szolgáltatás zavartalan működésének fenntartása miatt történik. A kutatás azonban megállapítja, a jelenlegi trendek szerint a most üzemben lévő vezetékes hálózatok hamarosan képtelenek lesznek kiszolgálni a felhasználói igényeket.