Technology

Filmek helyett az adatok utaznak – 5G-n
Filmek helyett az adatok utaznak – 5G-n
Forrás: Innomed

Röntgenfelvétel 5G-n át

Magyarországon először nagy felbontású röntgenfelvételt továbbított 5G hálózaton keresztül Varga Róbert, a győri Széchenyi István Egyetem hallgatója, amihez az Innomed Medical, a Vodafone Magyarország és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nyújtott szakmai és technológiai segítséget. Ez az egészségügyi innováció új távlatokat nyit a különböző távdiagnosztikai eljárások számára.

Az innováció lehetővé teszi, hogy a külső adathordozó kiiktatásával, a röntgenfelvételek pillanatok alatt a röntgengépről (egy ún. PACS szerveren keresztül) egyenesen a leletező munkaállomásokra érkeznek, ami például a mobil szűrőállomások esetében fontos. A projektjével egyébként TDK-t is nyert hallgató mindezt az Innomed Medical eszközein és a Vodafone Magyarország 5G hálózatán fejlesztette és mutatta be a nyilvánosság előtt. „A kórház, mint intézmény, az egyik legfontosabb, amely a társadalom érdekeit szolgálja, ezért foglalkoztat, hogyan lehetne segíteni a kórházak, az orvosok és a betegek mindennapjait. Úgy gondolom, hogy az 5G-technológia megjelenésével e lehetőségek tárháza kibővül. Inkább az adat utazzon, mint az orvos!”, mondta Varga Róbert, az ötletgazda.

„A röntgenfelvételeket általában valamilyen külső adathordozón (például pendrive-on) viszik el a röntgenfelvételt készítő eszköztől a földrajzilag távolabb lévő leletező eszközig. Az újgenerációs 5G-hálózat viszont lehetővé teszi a nagy méretű fájlok gyors és hatékony továbbítását, ami azért rendkívül fontos, mert az egészségügyben néhány megtakarított perc akár életeket is menthet”, mondta Varga Róbert.

„Kutató-fejlesztő intézetünk, ahol az alapító mérnökök mellett fiatal munkatársak és egyetemisták is dolgoznak, a jövőhöz vezető utakat keresik. Jelenleg folyamatban lévő legújabb kutatásunk egy könnyen telepíthető és fertőtleníthető, gyors diagnosztikai eszköz, amely mobilitásának köszönhetően akár válságövezetekben is alkalmazható. Mind a mobilitása, mind az egyszerű fertőtleníthetősége miatt kiemelt aktualitása van ennek a fejlesztésnek a COVID-19 járvány idején, hiszen akár konténerkórházakban is egyszerűen felépíthető. Ez az eszköz egyébként egy moduláris felépítésű, alacsony dózisú, több célú, lineáris rétegfelvételi akkumulátoros berendezés (DTS), amellyel egy felvétel 10 másodperc alatt elkészül. Az 5G-technológia szerepe a felvételkészítés során keletkező, nagy mennyiségű adat a leletező berendezés felé történő gyors továbbítása. Ebben a projektben talált egymásra Varga Róbert, a Vodafone Magyarország és az Innomed Medicall. Mindhárman érdekeltek vagyunk a sikeres megvalósításban”, mondta Dévai Endre, az Innomed Medical elnöke.