Technology

power_címlap
Forrás: virginiaplaces.com

Az áramfogyasztás Moore-törvénye

Egy amerikai kutató szerint a számítógépek áramfelvételének is megvan a maga szabályos Moore-törvénye: a hatékonyság másfél évente duplázódik.

Ahhoz nem kell komoly kutatómunka, hogy valaki belássa: a mai számítógépek sokkal energiahatékonyabbak, mint elődeik. Nem feltétlenül fogyasztanak sokkal kevesebbet (bár többnyire igen), viszont ugyanakkor fogyasztásra jóval nagyobb teljesítmény jut. Egy kutatásból viszont az is kiderült, hogy a fejlődés szabályszerű, és feltehetően a jövőben is folytatódni fog.

Hatékonyabbak, de az összfogyasztás nem csökken
Hatékonyabbak, de az összfogyasztás nem csökken
Jon Koomey
kutató az IEEE által megjelentetett Annals of the History of Computing folyóiratban tette közzé számításainak eredményét. Az 1940-es évektől kezdve vizsgálta a számítógépek különböző generációit, és arra az eredményre jutott, hogy az egy kilowattóra áramfogyasztásra jutó számítási teljesítmény nagyjából másfél évente megduplázódik. Ez pedig jól rímel a processzorokra vonatkozó elhíresült (és igazát már jó negyven éve bizonyító) Moore-törvényre, amely szerint a processzorokra integrált tranzisztorok száma (és ezzel együtt a processzor teljesítménye) másfél évente szintén a kétszeresére nő.

A kutató szerint az összefüggés korántsem a véletlen műve. A számítási teljesítmény növelése érdekében végzett fejlesztések – például az, hogy egyre több tranzisztort zsúfolnak a lapkákra – óhatatlanul javítják az egységnyi számításra jutó áramfogyasztást is. És ahogy a Moore-törvényben is mindig vannak új felfedezések, amelyeknek köszönhetően kitolhatók az elméleti határok, a "Koomey-törvény" is messze van még a kifulladástól.

Még ez a szerencse. A kutató és társai szerint ugyanis a nagyobb energiahatékonyság felé mutató trend tette lehetővé a mobil eszközök megjelenését és elterjedését. Az akkumulátorok technológiája ugyanis korántsem fejlődött annyit az elmúlt egy-két évtizedben, mint a félvezetők, márpedig a kisebb fogyasztású, de nagyobb teljesítményű chipek nélkül ma a mobil világ sem tartana ott, ahol tart. A további fejlődés nem csak azt jelenti, hogy a mostanihoz hasonló készülékek még tovább bírják egy feltöltéssel (ez úgyis nagymértékben függ a kijelzőtől), hanem az apró, gyakorlatilag bárhova beépíthető, a környezetről adatokat gyűjtő és azokat vezeték nélkül továbbító szenzorok szélesebb körű használata előtt is megnyitja a kaput.

Az egyes eszközök energiahatékonysága persze nem jelenti azt, hogy az informatika összességében kevesebb áramot fogyasztana. Egy másik tanulmányában pont Koomey mutatott rá, hogy az amerikai adatközpontok áramfelhasználása 2005 és 2010 között 36 százalékkal nőtt – ami még mindig alacsonyabb, mint a világátlagot jelentő 56 százalék.