Technology

szenzor
Forrás: Counterpoint
Szeretünk fényképezni

Ötmilliárd mobilos képérzékelőre lesz szükség 2020-ban

A Counterpoint piackutató cég előrejelzése szerint főként a négykamerás okostelefonok növekvő népszerűsége miatt közel 5 milliárd képérzékelőt építenek be idén mobiljaikba a gyártók a koronavírus-járvány piacot sújtó negatív hatásai ellenére.

A pandémia miatt 2020-ban várhatóan 10 százalékos visszaesést lesz kénytelen elkönyvelni a globális okostelefon-piac az előző évhez képest, vagyis valamivel több mint 1,3 milliárd mobil talál gazdára az idén. Ez a 2014-es szintnek felel meg.

Ugyanakkor a folyamatos technológiai fejlődésnek és a felhasználói igények változásának köszönhetően az elmúlt tíz évben a nyolcszorosára nőtt az okostelefonokba épített CMOS technológiájú képérzékelők száma, és 2019-ben meghaladta a 4,5 milliárd darabot. 2020 első negyedévében az eladott mobilok 20 százaléka volt négykamerás.

Ethan Qi, a Counterpoint vezető elemzője ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: “Noha az erős növekedési momentumot várhatóan megakasztja a járvány által okozott gazdasági visszaesés, a többkamerás dizájnok visszafordíthatatlan trendjének és a háromdimenziós érzékelő rendszerek elterjedésének köszönhetően az okostelefonokba szánt képérzékelők szegmense valószínűleg nagy egyszámjegyű növekedést fog elérni 2020-ban, minden idők legjobb eredményét elérve közel 5 milliárd leszállított egységgel.”