Technology

Repkényi Balázs, IPR-Insights
Repkényi Balázs, IPR-Insights
Forrás: ITB

ORCA-val a plusz költségek ellen

Az adatok egy vállalat legértékesebb vagyontárgyai közé tartoznak – ez azonban nem jelenti azt, hogy az adatok tárolására, kezelésére szolgáló szoftverért a kelleténél többet kellene fizetni.

Ha van szoftver, ami gyakorlatilag minden, közepes vagy annál nagyobb vállalatnál megtalálható, az az Oracle adatbázis-kezelője. Nem véletlenül: az egyre inkább adatalapú gazdaságban a vállalati adatok gyűjtése és elemzése az üzleti siker alapja, ennek egyik eszköze pedig az adatbázis-kezelő. Az Oracle-licencek jellemzően a nagyvállalati szoftvervagyon jelentős részét jelentik – hangsúlyozza Repkényi Balázs, az IPR-Insights Oracle-szakértője.

Ez a szoftvervagyon azonban különleges kockázatokat rejt magában, mert igen bonyolult feladatot jelent a licencekkel való gazdálkodás. Az Oracle adatbázis-kezelői esetében ugyanis nemcsak a telepített funkciók határozzák meg a licencigényt, hanem a hardverkörnyezet, illetve a belső konfigurációs beállítások is. Különösen sok fejfájást jelenthet a felhasználóknak a feláras opciók  nem szándékolt használata. Mi több, a chilei Nemzeti Gazdasági Ügyészség egy pár évvel ezelőtti vizsgálata megállapította, hogy a vizsgált esetek 64 százalékában került sor opciók automatikus installálására, miközben a felhasználóknak nem volt tudomásuk arról, hogy ezért plusz licencdíjat kellene fizetniük, emlékeztet Repkényi Balázs. Az ilyen nem licencelt felhasználás hosszú ideig is lappanghat, ami jelentős pénzügyi kockázatot hordoz.

Más gyártókhoz képest kellemetlen adottság, hogy az Oracle nem engedi a terméktámogatás szelektív vásárlását: egy-egy termékcsaládon belül a mindent vagy semmit elvet érvényesíti. Ez például a törvényi megfelelőségből fenntartott rendszerek esetében fájdalmas és felesleges kiadás. Másik gyakori panasz, hogy elévült vagy korábban meg nem vásárolt támogatás esetén az Oracle az elmaradt díjakon felül 50 százalékos felárat fizettet a terméktámogatás visszaállításához.

Mivel a megfelelőség biztosítása kifejezetten komoly kihívás, melyhez gyártói eszköz (például az IBM-mel ellentétben) nem áll rendelkezésre, és a kockázat mértéke – akárcsak értéke – is jelentős lehet, komoly segítséget jelenthet egy független eszköz, amely az Oracle licencszabályainak maradéktalan figyelembe vételével segít az aktuális termékfelhasználás és a licencigény nyomon követésében. Az IPR-Insights ezért fejlesztette ki az ORCA for SAM-Insights eszközt (az ORCA az Oracle Compliance Analyzer rövidítése).

A szoftver az első lépésben adatokat gyűjt (kiolvassa az adatgyűjtő szkriptek kimeneti adatait), majd elemzi az azokban fellelhető hardver- és adatbázis-adatokat. Ezekből kiszámolja a tényleges szoftverhasználatot, és segítséget nyújt a gyanús opcióhasználat felderítésében, majd a valós használat és a hardverkörnyezet alapján kimutatja a szükséges licencigényt, a szabályok legszigorúbb értelmezése szerint. Az így kiszámolt licencigény pontosan az, amit egy Oracle-audit is kimutatna a felhasználási szerződés alapján, így a felhasználót nem érheti kellemetlen meglepetés. Ugyanakkor a környezetben szinte mindig van optimalizálási tartalék, amely a jövőbeli licencigényt csökkentheti, teszi hozzá az IPR-Insights szakértője.

Az ORCA használatával az Oracle-ügyfél mindig tisztában lehet azzal, hogy mi minősülhet licencelendőnek, és annak milyen licenc-, illetve költségvonzatai vannak. Nem csak hogy átláthatóvá teszi a vállalat audit szempontú szoftverigényét és szoftverhasználati képét, hanem az esetleges változások észlelésével figyelmeztet a kockázatokra. Így képes támogatást nyújtani ahhoz, hogy a vállalat még akaratlanul se sodorja magát jelentős, nem tervezett költségekbe. Az IPR-Insightsnak már kész tervei vannak az ORCA továbbfejlesztésére; ennek keretében várható a teljesen automatizált adatgyűjtés, az optimalizálási forgatókönyvek készítésének támogatása, illetve végső soron a funkcionalitás kiterjesztése más Oracle-termékekre is.